15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalTrump sprijină 100% NATO, însă doreşte ca membrii săi să contribuie mai...

Trump sprijină 100% NATO, însă doreşte ca membrii săi să contribuie mai mult la cheltuieli

“Vom fi cu NATO 100%, însă, aşa cum le-am spus ţărilor (membre ale Alianţei), trebuie să schimbaţi viteza şi trebuie să plătiţi”, a declarat preşedintele american de la Pentagon, într-un discurs privind noua strategie de apărare antiaeriană a Statelor Unite, citează AFP și Agerpres.

“Nu putem fi idioţii altora. Nu este posibil. Nu vrem să fim trataţi aşa. Şi, credeţi-mă, timp de ani de zile, asta au spus ei în spate”, a adăugat el.

Potrivit New York Times, Trump le-ar fi spus în repetate rânduri oficialilor americani anul trecut că nu vede justificarea existenţei NATO şi că Statele Unite ar trebui să se retragă din această organizaţie.

Aceşti oficiali şi foşti responsabili ai administraţiei au declarat pentru respectiva publicaţie, sub rezerva anonimatului, că s-au temut ca preşedintele american să nu reitereze această ameninţare în timpul summitului tumultuos al NATO din iulie 2018, când i-a acuzat pe aliaţi că nu participă suficient la cheltuielile alianţei militare.

Anturajul lui Donald Trump a reuşit în cele din urmă să salveze situaţia, însă la Bruxelles au circulat zvonuri despre ameninţările preşedintelui SUA de a părăsi alianţa creată în timpul Războiului Rece pentru a asigura securitatea Europei Occidentale în faţa Uniunii Sovietice.

Statele Unite sunt singura ţară care a invocat articolul 5 al NATO, principiul apărării colective, după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă