Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trump şi Xi Jinping au căzut de acord privind un armistiţiu comercial de 90 de zile

Preşedintele american, Donald Trump, a amânat pentru 90 de zile impunerea unor taxe de 25% pe importurile chinezeşti după o cină de lucru cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a permite să aibă loc negocieri între cele două ţări, a informat Casa Albă, scrie The Guardian.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 02.12.2018 - 09:35

Trump a declarat că cina lor după summit-ul G20 din Buenos Aires „a fost o întâlnire grozavă şi productivă plină de posibilităţi nelimitate atât pentru SUA cât şi pentru China”.

Într-un comunicat emis de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, sunt enumerate concesiile pe care preşedintele Chinei le-ar fi făcut, printre care şi oprirea exporturilor de fentanil, un opiat sintetic, care poate fi folosit şi ca drog recreaţional şi impunerea pedepsei cu moartea pentru traficanţii de fentanil. În comunicat se arată că Xi, „într-un gest umanitar minunat, a căzut de acord să numească fentanilul ca fiind o substanţă interzisă, însemnând că cei care vând fentanil în SUA vor fi eligibili pentru cea mai dură pedeapsă din lege”.

În comunicatul de presă este precizat că Trump nu îşi va duce la capăt ameninţarea de a mări taxele vamale pentru bunurile din China de la 10% la 25% în noul an. Au existat îngrijorări că o astfel de majorare ar putea declanşa un război comercial între cele două ţări. Conform lui Sanders, Xi a căzut de acord ca ţara sa să cumpere „o cantitate nestabilită încă, dar foarte substanţială, de produse agricole, din sectorul energetic, industrial şi altele din SUA pentru a reduce diferenţa în comerţ între cele două ţări”.

Sanders a precizat că cei doi lideri au căzut de acord să înceapă imediat negocieri privind „schimbări structurale” la probleme cronice, printre care şi practica de a forţa investitorii americani să renunţe la cunoştinţele tehnologice şi protecţia proprietăţilor. Negocierile vor include şi furturile cibernetice, servicii şi agricultura.

„Ambele părţi au căzut de acord că vor încheia aceste negocieri în următoarele 90 de zile. Dacă la sfârşitul acestei perioade părţile nu pot ajunge la un acord, taxele de 10% vor fi ridicate până la 25%”, a precizat Sanders.

Guvernul chinez, a salutat, de asemenea, deznodământul discuţiilor. „Cei doi preşedinţi au căzut de acord că cele două părţi pot şi trebuie să îşi îmbunătăţească relaţiile bilaterale. Discuţiile privind problemele economice şi comerciale au fost foarte pozitive şi constructive. Cei doi şefi de stat au ajuns la un consens pentru a opri majorarea reciprocă a noilor taxe”, declarat Wang Yi, principalul diplomat chinez, la Buenos Aires. El a adăugat: „China este dispusă să mărească importurile în concordanţă cu nevoile pieţei interne şi nevoile oamenilor, inclusiv produse din SUA, pentru a micşora diferenţa în comerţ”.

Comentarii

loading...