Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Regimul Assad și forțe aeriene rusești au bombardat provincia Idlib, generând un nou val de refugiați.

Trump și Putin nu se înțeleg cât timp să mai fie lăsat Bashar al-Assad în funcție

O întreagă echipă de consilieri și oficiali americani și reprezentanți europeni și asiatici dezbat la Casa Albă până la sfârșitul săptămânii viitorul Siriei, Rusia încercând să impună un „interimat” îndelung pentru președintele Bashar al-Assad.

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 10.01.2018 - 23:31

La aceste dezbateri sunt invitați reprezentanți din Marea Britanie, Germania, Franța și Italia, iar din Asia, o echipă condusă de reprezentanții Japoniei și Indiei. Scopul acestei conferințe este de a fi elaborată o politică comună SUA-Europa-Asia post-război în Siria și de a stabili rolul lui Assad.

Rusia și Israelul nu au fost invitate la dezbateri, dar sunt informate asupra propunerilor ce se discută în ședință. Vladimir Putin, care a intervenit agresiv pentru menținerea la putere a lui Bashar al-Assad, împotriva căruia s-a revoltat majoritatea sunnită a populației siriene (80%) în 2011, vrea un interimat cât mai lung în care regimul Assad să rămână la putere, ceea ce ar fi un dezastru pentru opoziția siriană revoluționară, dar asta se și urmărește de la Moscova.

Tema centrală a dezbaterii de la Casa Albă este exact timpul de interimat al lui Assad, toți cei prezenți declarând în repetate rânduri că regimul Assad este unul criminal, care a folosit și arme chimice împotriva populației civile.

Până acum, cei prezenți au căzut de acord asupra integrității teritoriale a Siriei viitoare, cu unele zone de autonomie pentru kurzi, aliații americanilor. SUA acceptă insistența Rusiei, care are trupe în Siria, interesul major fiind exploatarea resurselor de gaze din Mediterana, în privința cărora Bashar al-Assad a dat monopol Moscovei, de a menține regimul la putere, dar pe o perioadă de tranziție cât mai scurtă, după care ar urma alegeri libere pentru președinție și Parlament.

În timpul dezbaterilor, Israelul a atacat cu avioane de luptă și rachete facilități ale armatei siriene la est de Damasc, folosite de luptătorii organizației teroriste Hezbollah, pentru a reaminti negociatorilor de cerințele sale, „fără trupe străine, iraniene și miliții șiite cu legături cu organizațiile teroriste pe teritoriul Siriei”.

Vicepreședintele american, Mike Pence, are programată o vizită în Israel la 22 ianuarie, pentru a prezenta planul SUA-Europa-Asia în privința Siriei.

   Turcia organizează o dezbatere paralelă

Nici Turcia nu a fost invitată la dezbateri, fiind în axa Moscova-Teheran-Ankara pentru stabilitate în Siria, deși președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu a fost niciodată de partea regimului Assad, cum au fost Rusia și Iranul.

Miercuri, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a reiterat poziția țării sale, ce susţine opoziţia siriană, cerând ca Rusia şi Iranul să-şi îndeplinească sarcinile şi să împiedice bombardamentele forţelor guvernamentale siriene în provincia Idlib.

În ultima săptămână, regimul Assad și forțe aeriene rusești au bombardat provincia Idlib, generând un nou val de refugiați.

Șeful diplomaţiei turce a declarat că va organiza o reuniune privind Siria cu participarea unor state ce împărtăşesc poziţia Ankarei, după summitul de la Soci (sudul Rusiei) din 29-30 ianuarie.

La jumătatea lunii decembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat o retragere parţială a trupelor rusești desfăşurate în Siria din septembrie 2015 în sprijinul forţelor lui Bashar al-Assad, însă păstrând baza navală de la Tartus și baza aeriană Hmeimim, precum și un așa numit „Centru de reconciliere a beligeranţilor”, plus trei batalioane de poliţie militară. 

Comentarii

loading...