20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump și Putin, în dispută pentru provincia siriană Idlib

Trump și Putin, în dispută pentru provincia siriană Idlib

La întâlnirea de la Helsinki dintre președinții american și rus, Donald Trump și-a anunțat intenția  de a-și retrage trupele din Siria dacă Iranul își va retrage trupele și milițiile șiite sponsorizate de Teheran, care luptă pentru regimul de la Damasc. Însă Vladimir Putin nu a garantat retragerea trupelor iraniene, în schimb se pregătea de o ofensivă masivă împreună cu acestea pentru ocuparea ultimei provincii ce nu a fost adusă sub controlul regimului de la Damasc, Idlib.

Provincia din nord se află sub controlul Turciei, care este împotriva regimului de la Damasc și găzduiește sute de mii de dislocați din regiunile returnate regimului cu ajutorul militar al Rusiei și Iranului. 

 

Trupele americane rămân în Siria

La sfârșitul săptămânii, James Jeffrey, reprezentant special al Administrației Trump pentru Siria, și Joel Rayburn, trimisul special pentru Siria, au început un turneu în Israel, Turcia și Iordania, primul lor obiectiv fiind de a stabili o strategie comună pentru a contracara ofensiva ruso-iraniană-siriană împotriva provinciei Idlib, ultimul bastion liber de regimul de la Damasc. 

Prin această misiune a trimișilor speciali, Casa Albă își asumă un rol activ în desfășurarea  ultimelor „etape” ale războiului civil din Siria.

Moscova a reacționat prin masarea unei flote de 25 de nave de război în estul Mediteranei și prin acuzații că SUA pregătesc „un atac chimic fals, pentru a avea motiv să atace regimul de la Damasc”. 

La primele ore ale zilei de duminică, au fost două atacuri asupra trupelor siriene și proregim, neasumate de nicio putere, dar atribuite Israelului și SUA.

După o negare inițială, surse ale armatei regimului Assad au admis că explozia de la baza aeriană Mezzeh din Damasc a fost provocată de un atac cu rachete, în care au fost uciși doi oameni și 11 răniți. În al doilea atac, nemediatizat, opt sirieni și iranieni au fost uciși când avioane neidentificate au atacat un convoi militar siriano-iranian lângă Al-Tanf, unde SUA au principala bază din Siria de Est.

Armata americană a declarat o zonă de siguranță de 50 de kilometri în jurul bazei, iar convoiul încălcase limita.

 

Summit Rusia-Turcia-Iran

Negările acestor atacuri au la bază un acord semnat între Teheran și Damasc, care au convenit să răzbune fiecare atac al SUA sau al Israelului asupra forțelor armatei iraniene Al-Qods sau asupra  milițiilor șiite din Siria. Șeful Al-Qods, generalul iranian Qassem Soleimani, a fost numit  responsabil cu aceste operațiuni „de răspuns”.

Însă nici Damascul și nici Teheranul nu erau pregătite să răspundă atacurilor atribuite SUA și Israelului, cea mai bună politică fiind să nu le confirme. Conform declarațiilor oficiale, explozia de la depozitul de armament de lângă baza Mezzeh s-a produs din cauza unei defecțiuni electrice, un scurtcircuit, în timp ce despre atacarea convoiului de lângă Al-Tanf nu se face nicio referire.

Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru o întâlnire între președinții rus, turc și iranian, programată să aibă loc la Teheran pe 7 septembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșkov. 

Acesta a confirmat că liderul rus, Vladimir Putin, și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, vor organiza o întâlnire separată pe marginea summitului.  

 

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă