23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTrump şi Erdogan au discutat despre crearea unei zone de securitate în...

Trump şi Erdogan au discutat despre crearea unei zone de securitate în Siria

Cei doi lideri “au discutat despre ideea creării unei zone de securitate fără ameninţarea terorismului în nordul ţării”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce, citează Agerpres.

Discuţia telefonică a avut loc în momentul în care cele două ţări traversează un nou episod de tensiuni în legătură cu soarta Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), un grup armat kurd considerat “terorist” de Ankara, însă susţinut de Washington în lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI).

Ankara nu şi-a ascuns dorinţa de a lansa o operaţiune militară împotriva YPG, însă Washingtonul încearcă, după anunţul în decembrie al retragerii sale din Siria, să-şi asigure aliaţii de sprijinul său.

În timpul discuţiei telefonice, preşedintele Erdogan i-a spus omologului său american că Turcia este gata să ofere “orice tip de susţinere” Statelor Unite în cadrul retragerii sale din Siria.

La rândul său, Trump “şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu Turcia pentru a răspunde îngrijorărilor sale în ceea ce priveşte situaţia securităţii în nord-estul Siriei şi a subliniat importanţa pentru Washington ca Ankara să nu îi maltrateze pe kurzi sau alte grupuri cu care (SUA) au luptat pentru a învinge Statul Islamic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Donald Trump a vorbit duminică într-un mesaj pe Twitter despre crearea în Siria a unei “zone de securitate” de 30 de kilometri. Secretarul de stat Mike Pompeo a precizat luni, la sfârşitul unei vizite în Arabia Saudită, că este vorba despre o zonă situată de-a lungul graniţei turce, pentru a proteja atât miliţiile kurde cât şi Turcia.

Şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu a declarat luni că Turcia nu este împotriva unui astfel de proiect.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă