Trump şi Erdogan au discutat despre crearea unei zone de securitate în Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său american Donald Trump au discutat luni într-o convorbire telefonică despre crearea unei ''zone de securitate'' în nordul Siriei, a anunţat preşedinţia turcă, relatează AFP şi Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

14.01.2019 - 21:15

Cei doi lideri "au discutat despre ideea creării unei zone de securitate fără ameninţarea terorismului în nordul ţării", potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce, citează Agerpres.

Discuţia telefonică a avut loc în momentul în care cele două ţări traversează un nou episod de tensiuni în legătură cu soarta Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), un grup armat kurd considerat "terorist" de Ankara, însă susţinut de Washington în lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI).

Ankara nu şi-a ascuns dorinţa de a lansa o operaţiune militară împotriva YPG, însă Washingtonul încearcă, după anunţul în decembrie al retragerii sale din Siria, să-şi asigure aliaţii de sprijinul său.

În timpul discuţiei telefonice, preşedintele Erdogan i-a spus omologului său american că Turcia este gata să ofere "orice tip de susţinere" Statelor Unite în cadrul retragerii sale din Siria.

La rândul său, Trump "şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu Turcia pentru a răspunde îngrijorărilor sale în ceea ce priveşte situaţia securităţii în nord-estul Siriei şi a subliniat importanţa pentru Washington ca Ankara să nu îi maltrateze pe kurzi sau alte grupuri cu care (SUA) au luptat pentru a învinge Statul Islamic", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Donald Trump a vorbit duminică într-un mesaj pe Twitter despre crearea în Siria a unei "zone de securitate" de 30 de kilometri. Secretarul de stat Mike Pompeo a precizat luni, la sfârşitul unei vizite în Arabia Saudită, că este vorba despre o zonă situată de-a lungul graniţei turce, pentru a proteja atât miliţiile kurde cât şi Turcia.

Şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu a declarat luni că Turcia nu este împotriva unui astfel de proiect.

Comentarii