Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trump: Sancţiunile împotriva Iranului vor fi în curând înăsprite considerabil

Sancţiunile împotriva Iranului vor fi în curând "înăsprite considerabil", a avertizat miercuri preşedintele american Donald Trump, după ce Teheranul a anunţat că rezervele sale de uraniu îmbogăţit au depăşit limita impusă de acordul de la Viena din 2015, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

10.07.2019 - 19:13

"Iranul 'îmbogăţeşte' (uraniu) de mult timp în secret, încălcând complet groaznicul acord de 150 de miliarde de dolari încheiat de (fostul secretar de stat american) John Kerry şi administraţia Obama", a scris Trump pe Twitter, făcând referire la pactul privind problema nucleară iraniană, din care Washingtonul s-a retras anul trecut.

"Sancţiunile vor fi în curând înăsprite considerabil", a adăugat el.

Într-un climat de tensiuni exacerbate, Iranul a anunţat luni că produce de acum uraniu îmbogăţit cu o concentraţie de cel puţin 4,5%, peste limita autorizată prin acordul nuclear încheiat la Viena în 2015.

În acest context, Washingtonul urmează o strategie de "presiune maximă" asupra Teheranului, înăsprindu-şi sancţiunile economice.

Ameninţat de când Washingtonul l-a denunţat unilateral în mai 2018, acordul încheiat la Viena între Iran şi şase mari puteri (Germania, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) pare în pericol de a se prăbuşi.

Ca ripostă la retragerea SUA, Iranul a anunţat că va depăşi progresiv unele dintre angajamentele sale până când ceilalţi parteneri ai acordului vor lua măsurile pe care le cere pentru a-i fi garantate interesele.

Retragerea SUA din acord privează de fapt Iranul de beneficii pe care Teheranul le aştepta de la acest pact pentru a accepta să îşi reducă programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale împotriva sa.

Miercuri, consilierul diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron se afla la Teheran în încercarea de a salva acordul din 2015 şi de a găsi un mijloc pentru a reduce tensiunile dintre Iran şi SUA.

Comentarii

loading...