Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trump rămâne ferm, în timp ce 2.000 de copii rămân despărţiţi de părinţii lor

Peste 500 de copii de migranţi au fost reuniţi cu familia lor în Statele Unite, însă alţi 2.000 erau în continuare despărţiţi de rude, iar calendarul şi modalităţile unor eventuale reuniri, în pofida polemicii în centrul căreia se află politica migraţiei a lui Donald Trump.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.06.2018 - 11:57

După ce s-a răzgândit săptămâna trecută pe tema despărţirii familiilor, preşedintele american a îndemnat duminică la şi mai multă fermitate în privinţa imigraţiei, sugerând că migranţii ilegali pot pot să fie expulzaţi fără să treacă prin justiţie.

”Noi nu putem să autorizăm aceste persoane să ne invadeze ţara”, a declarat el pe Twitter. ”Când coneva intră, noi trebuie ca imediat, fără judecători sau hotărâri judiciare, să-i trimitem înapoi de unde vin”, a continuat Trump.

Administraţia sa a publicat sâmbătă primele date oficiale de când preşedintele republican a pus capăt, miercuri, prin decret, despărţirii sistematice a copiilor de părinţii lor, arestaţi deoarece au trecut ilegal frontiera din Mexic.

Poliţia de la frontieră ”a reunit 522 de copii străini neînsoţiţi, în detenţie, care au fost despărţiţi de adulţi în cadrul politicii toleranţei zero”, a anunţat Departamentul Sănătăţii într-un comunicat.

”Guvernul Statelor Unite ştie unde se află toţi copiii în centrele sale de retenţie şi acţionează pentru a-i reuni cu familia lor”, a dat departamentul asigurări după mai multe zile de confuzie.

Armata americană este pe cale să instaleze - în două dintre bazele sale - tabere menite să ”ofere un refugiu” migranţilor ”care nu au unul”, a precizat la rândul său, duminică, secretarul Apărării Jim Mattis.

Este vorba despre o ”susţinere logistică” oferită de militari serviciilor Securităţii Interne, a adăugat secretarul.

Politica ”toleranţei zero” a administraţiei Trump împotriva imigraţiei ilegale a condus la despărţirea a numeroşi copii de părinţii lor, provocând un val de indignare în Statele Unite, inclusiv în rândul republicanilor, dar şi la nivel internaţional, prin critici dure din partea ONU.

Una dintre principalele întrebări, duminică, era de cât timp este nevoie în vederea reunirii tuturor familiilor despărţite.

”MARE TRISTEŢE”

Aproximativ 2.000 de minori erau în continuare ţinuţi departe de părinţii lor duminică, potrivit Departamentului Sănătăţii, iar avocaţi care lucrează în acest dosar au anunţat că se confruntă cu un adevărat labirint procedural.


Benjamin Raymundo, în vârstă de 33 de ani, trimis în Guatemala, a declarat pentru AFP că şi-a părăsit ţara în aprilie, dar, după ce a fost reţinut de Poliţia din California, a fost despărţit de fiul său, Roberto, în vârstă de cinci ani.

Un cumnat care trăieşte în Statele Unite şi un avocat au reuşit să localizeze copilul, care a fost plasat până la urmă la această rudă.

”Este o mare tristeţe pentru mine, cum n-aş mai urma să-mi văd vreodată fiul”, a declarat cu Raymundo, care nu intenţionează, pentru moment, să se întoarcă în Statele Unite.

Criza în curs vizează ”mulţi solicitanţi de azil şi refugiaţi”, a apreciat duminică, la postul NBC, senatorul independent Angus King. ”Sunt persoane care sosesc parctic numai din America Centrală şi nu din Mexic (...) şi care fug din calea violenţei”.

Iar senatorul din Maine atacă frontal administraţia Trump. ”Guvernul a făcut o alegere teribilă de a despărţi copiii de părinţii lor”, iar ”acum ei spun «bun, îi vom ţine împreună şi îi vom ţine împreună în închisoare». Eu nu sunt sigur că e necesar”.

ATMOSFERĂ POLITICĂ ELECTRIZANTĂ

Incertitudinea de pe teren este dublată de un discurs destul de confuz al lui Donald Trump care, dincolo de fermitatea sa afişată, pare să tergiverseze negocieri în curs în Congres în vederea reformării legislaţiei imigraţiei.

El şi-a îndemnat vineri propria tabără ”să se oprească să mai piardă timp cu imigraţia până când alegem mai mulţi senatori şi membri ai Camerei” Reprezentanţilor republicani, în alegerile de la jumătate de mandat, în noiembrie.

El şi-a îndemnat opozanţii, două zile mai târziu, să acţioneze. ”Democraţi, reformaţi legile. Nu REZISTAŢI”, a scris el Twitter.

Alesul republican Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a confirmat duminică, la emisiunea Fox News Sunday, că speră la adoptarea unei legi cu privire la imigraţie săptămâna aceasta.

”Am vorbit la Casa Albă ieri (sâmbătă). Au spus că preşedintele este 100% în spatele nostru”, a declarat el.

Atmosfera politică rămâne însă electrizantă, nocivă.

Un fost guvernator republican, Mike Huckabee - tatăl purtătoarei de cuvânt a Casei Albe - a postat sâmbătă, pe Twitter, o fotografe cu gangul americano-salvadorian MS-13 şi următorul cometariu cu privire la şefa reprezentanţilor democraţi; ”Nancy Pelosi îşi prezintă noua echipă de campanie în vederea recuceririi Camrei” Reprezentanţilor.

Donald Trump invocă cu regularitate acest gang pentru a-şi justifica retotica antiimigraţie.

Comentarii

loading...