Trump, prima declarație în care ia în calcul posibilitatea pierderii alegerilor

Donald Trump a declarat că „timpul va spune” dacă o altă administrație va prelua funcția în curând, aceasta fiind prima recunoaștere voalată a faptului că Biden i-ar putea succede.

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 15.11.2020 - 17:17

Joe Biden și-a consolidat victoria în alegerile americane vineri, când a câștigat statul Georgia. Edison Research, care s-a ocupat de numărarea voturilor în Georgia, a prognozat, de asemenea, că voturile din Carolina de Nord ar putea merge la Donald Trump, finalizând scorul electoral la 306 pentru Biden și la 232 pentru Trump.

În timpul unui eveniment de la Casa Albă, în care a vorbit despre pandemia de Covid, anunțând faptul că un vaccin anti-coronavirus va fi disponibil pentru întreaga populație a Statelor Unite până în aprilie, Trump s-a apropiat cel mai în a recunoaște că ar putea părăsi Casa Albă în ianuarie.

''Cred că doar timpul ne va spune ce administraţie vom avea, dar orice se va întâmpla în viitor, cine ştie, vă pot spune că această administraţie nu va impune carantina totală'', a declarat Donald Trump, încheindu-și discursul fără a răspunde întrebărilor jurnaliştilor.

Deși votul popular național nu determină rezultatul alegerilor, Biden a avansat cu mai mult de 5,3 milioane de voturi, sau 3,4 puncte procentuale. Ponderea sa din votul popular, cu 50,8%, a fost puțin mai mare decât cea din Ronald Reagan, înregistrată în 1980, când l-a învins pe Jimmy Carter.

Pentru a câștiga un al doilea mandat, Trump ar trebui să răstoarne scorul lui Biden în cel puțin trei state, dar până acum nu a reușit să arate că ar putea face acest lucru în oricare dintre ele.

Refuzul lui Trump de a accepta înfrângerea a blocat tranziția oficială. Agenția federală care se ocupă de preparativele instalării unui președinte ales, Administrația Serviciilor Generale, nu a recunoscut încă victoria lui Biden, refuzându-i accesul la spații, resurse și birouri federale.

Comentarii