16.3 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăInternaționalTrump face apel la eliberarea unor state de guvernatorii democraţi

Trump face apel la eliberarea unor state de guvernatorii democraţi

Cu majuscule, Trump a scris pe Twitter celor 80 de milioane de urmăritori: “Eliberaţi Minnesota!”, “Eliberaţi Michigan!” şi “Eliberaţi Virginia!”. 

Pentru ultimul stat, el a adăugat, referindu-se la dreptul americanilor de a purta arme: “Şi salvaţi-vă Al Doilea Amendament formidabil. El este sub asediu!”. 

Aceste trei state sunt conduse de guvernatori democraţi care au impus locuitorilor să rămână în case. Pandemia a cauzat moartea a peste 30.000 de oameni în SUA, care a raportat vineri aproape 700.000 de cazuri de coronavirus, potrivit Universităţii Johns Hopkins. 

Michigan numără aproape 2.000 de morţi, Virginia – 208 şi Minnesota – 87. 

În aceste state, manifestanţii au încălcat în această săptămână ordinul de a rămâne acasă pentru a protesta faţă de măsurile de izolare şi le-au solicitat guvernatorilor să redeschidă economia. 

În Minnesota, la St. Paul, au fost câteva sute de oameni adunaţi vineri, scandând “Eliberaţi Minnesota!” în faţa reşedinţei guvernatorului Tim Walz, potrivit presei locale.               

La Lansing, capitala statului Michigan, au fost în jur de 3.000 miercuri, unii cu arme, ca să denunţe guvernarea democratei Gretchen Whitmer, iar unii dintre manifestanţi au purtat banderole în favoarea lui Donald Trump.

Guvernatoarea, care ar putea candida la Casa Albă alături de Joe Biden, a scris pe Twitter că speră ca Donald Trump să “nu mai încurajeze manifestaţiile”. 

“Există multă nelinişte şi cred că cel mai important lucru de care dispune cineva acum este o platformă” ca Twitter de care să se folosească pentru a putea spune oamenilor “Vom reuşi”, a adăugat ea într-o conferinţă de presă.            

Guvernatorul de Virginia, Ralph Northam a afirmat că nu are timp să se angajeze în războaie pe Twitter. “Echipa mea şi cu mine ducem un război biologic” contra unui virus, a spus el în faţa jurnaliştilor.   

Northam a promulgat recent mai multe legi pentru a limita vânzarea de arme şi a creşte controlul asupra cumpărătorilor, ceea ce ar putea explica mesajul lui Trump. 

Tim Waltz, guvernatorul de Minnesota, a afirmat că “prima sa responsabilitate” este de a proteja populaţia.                

Guvernatorul democrat al statului Washington, Jay Inslee, şi-a exprimat indignarea cu privire la mesajele preşedintelui şi a precizat că sunt “acte periculoase şi ilegale”. 

“El pune milioane de persoane în pericol să se îmbolnăvească de Covid-19. Discursurile sale dezechilibrează şi face apel la “eliberarea” statelor care ar putea să ducă la violenţe”. 

Potrivit unui purtător de cuvânt al Twitter, aceste mesaje ale lui Donald Trump sunt prea “vagi şi ambigue” pentru ca reţeaua socială să poată să “deducă o intenţie de a face rău” şi de a le şterge. 

Noi manifestaţii sunt prevăzute sîmbătă, în special în Concord, în New Hampshire, Annapolis în Maryland, Austin în Texas şi în Colorado. 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 732. Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este tranșată, este a Rusiei, susține Lavrov

Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este definitiv închisă, ea este a Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ministrul Lavrov a făcut această...

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale, mai rapid și eficient, a...

Cea mai mare pensie din România a depăşit 19.000 de euro net

Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă