Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trump: Economia SUA ''este într-o poziţie foarte solidă''

Preşedintele american Donald Trump a respins îngrijorările privind un război comercial prelungit cu China, declarând că SUA "sunt într-o poziţie foarte solidă", la o zi după ce administraţia sa a sporit tensiunile etichetând Beijingul drept manipulator valutar, transmite Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 06.08.2019 - 16:58

"Sume masive de bani din China şi din alte părţi ale lumii se varsă în SUA din motive legate de securitate, investiţii şi ratele dobânzilor. Suntem într-o poziţie foarte solidă". De asemenea companiile vin în număr mare în Statele Unite. Un lucru minunat de urmărit", a scris Trump pe Twitter.

Preşedintele a dat asigurări că va continua să-i sprijine pe fermierii americani, care au beneficiat deja de ajutor de stat de 16 miliarde de dolari, pentru a-şi recupera pierderile de pe urma războiului comercial.

Trezoreria SUA a anunţat luni că a stabilit, pentru prima dată din 1994, că statul chinez îşi manipulează moneda, provocând noi turbulenţe pe pieţele financiare şi bursiere globale.

Luni, Banca Centrală a Chinei a lăsat moneda naţională să se deprecieze sub pragul de şapte yuani pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, pe fondul extinderii tensiunilor comerciale dintre Washington şi Beijing. Deprecierea vine pe fondul declinului pieţelor bursiere din întreaga lume, după ce vineri preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari. China a dat asigurări că va reacţiona la decizia şefului statului american, provocând o undă de şoc pe plan global.

Creşterea economiei SUA în 2018 a fost sub ţinta de 3% stabilită de administraţia Trump, ceea ce ar putea spori criticile la adresa masivului program de reducere a taxelor promovat de Casa Albă.

Conform datelor revizuite publicate recent de Departamentul american al Comerţului, PIB-ul SUA a înregistrat un avans de 2,9% anul trecut, confirmând estimarea publicată în martie.

Preşedintele Donald Trump susţinea că datele anuale privind evoluţia PIB-ului reprezintă o dovadă că reducerile de taxe şi majorarea cheltuielilor guvernamentale au pus economia pe o cale sustenabilă de creştere solidă.

Dar revizuirea în scădere a datelor şi semnele privind încetinirea din trimestrul doi din 2019 nu sprijină argumentele şefului statului.

Economiştii avertizaseră că ţinta de 3% este nerealistă, ţinând cont de diverşi factori, inclusiv productivitatea scăzută, şi au apreciat la 2% potenţialul de creştere al PIB-ului.

Comentarii

loading...