Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Jair Bolsonaro, noul președinte conservator al Braziliei

„Trump de la Tropice“ întoarce Brazilia spre conservatorism

Politicianul conservator Jair Bolsonaro a câștigat președinția Braziliei, candidând cu un program dur de luptă anti-corupție. Conservatorul a primit încrederea brazilienilor, sătui de corupția și de infracționalitatea care au cuprins țara după 18 ani de guvernare socialistă.

Share

George Coman 0 comentarii

Actualizat: 30.10.2018 - 10:19

Aproximativ 147 de milioane de brazilieni au votat duminică în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Conservatorul Jair Bolsonaro, liderul Partidului Social Liberal, l-a înfruntat pe socialistul Fernando Haddad, reprezentantul Partidului Muncitorilor. Jair Bolsonaro a câștigat aproximativ 56% din voturi, conform numărătorii publicate de Tribunalul Superior Electoral.

Încă de la anunţarea primelor rezultate parţiale, focuri de artificii au început pe plaja din Barra da Tijuca, unde zeci de susţinători ai lui Jair Bolsonaro erau adunaţi în faţa domiciliului acestuia, pentru a sărbători victoria. „Noi suntem poporul indignat, exasperat de violenţă şi corupţie. Poporul a vorbit. Este pentru prima dată când mă simt reprezentat“, a spus André Luiz Lobo, un bărbat de culoare de 38 de ani care conduce o afacere.

La São Paulo, cea mai mare metropolă din Brazilia, mii de susţinători ai lui Bolsonaro au ieşit pe străzi, inclusiv pe bulevardul Paulista, una dintre cele mai mare artere ale oraşului. „Brazilia a fost eliberată de comunism, de comunismul din Cuba şi Venezuela“, a strigat Sheila Sani, de 58 de ani, agitând un drapel al Braziliei, notează Agerpres.

După 18 ani de guvernare socialistă a Partidului Muncitorilor, cea mai mare țară din America de Sud este cufundată în corupție endemică, marasm economic, infracționalitate uriașă și progresism ideologic de promovare a minorităților sexuale. Politicianul cel mai proeminent al Partidului Muncitorilor, fostul președinte Luis Inácio Lula da Silva, care a condus Brazilia între 2003 și 2011, este în prezent încarcerat după ce a fost declarat vinovat pentru corupție. Succesoarea sa, Dilma Rousseff, reprezentând tot Partidul Muncitorilor, a fost destituită din funcție, după alte numeroase nereguli, printre care și afaceri de corupție.

 

Jair Bolsonaro: Nu putem continua să flirtăm cu socialismul și cu comunismul

La scurt timp după anunțarea victoriei sale, conservatorul Jair Bolsonaro a lansat un apel la schimbarea destinului Braziliei, relatează Agerpres. „Nu putem continua să flirtăm cu socialismul, cu comunismul, cu populismul de stânga”, a afirmat Jair Bolsonaro. „Împreună, vom schimba destinul Braziliei“, a spus fostul căpitan de Armată, în vârstă de 63 de ani.

Aflat alături de cea de a treia sa soţie, Michelle, şi de un pastor evanghelic, Jair Bolsonaro a promis că guvernul său „va apăra Constituţia, democraţia, libertatea“. „Ce spun acum nu sunt nici promisiunea unui partid, nici vorbele deşarte ale unui om, ci un jurământ în faţa lui Dumnezeu“, a susținut noul președinte brazilian, răspunzând astfel criticilor săi care îl văd ca pe o ameninţare pentru democraţie.

Apărător al familiei tradiţionale, Jair Bolsonaro a beneficiat de susţinerea crucială a puternicelor biserici evanghelice din Brazilia şi a indignat, prin declaraţiile sale, o parte semnificativă dintre bărbaţii de culoare, dintre femei şi din brazilienii homosexuali sau transsexuali.

 

Conservatorul Bolsonaro, noul inamic de serviciu al presei progresiste

În urma a numeroase declarații contondente, Jair Bolsonaro este prezentat în presă drept politician al extremei-drepte. Ca de obicei atunci când popoarele votea-
ză candidați conservatori, presa internațională a prezentat victoria lui Jair Bolsonaro drept o catastrofă, fără să ia în seamă dorința suverană a cetățenilor brazilieni.

La fel ca și modelul său nord-american Donald Trump, Jair Bolsonaro a reușit să supere femeile, jignind în repetate rânduri parlamentari femei din Legislativul brazilian. Cu toate acestea, victoria sa în alegeri demonstrează că o parte semnificativă din femeile braziliene cu drept de vot au ales, spre nemulțumirea presei internaționale, să voteze pentru Jair Bolsonaro.

Deși adversarii acestuia insistă să creioneze imaginea de extremist a lui Jair Bolsonaro, campania sa electorală s-a concentrat pe reducerea drastică a corupției și a infracționalității care au explodat pe timpul guvernărilor Partidului Muncitorilor. Jair Bolsonaro a promis pedepse drastice cu închisoarea pentru politicienii găsiți vinovați de corupție, dar și facilitarea accesului legal al populației la arme, pentru contracararea infracțiunilor violente care au crescut la un număr enorm. De asemenea, Jair Bolsonaro a promis creșterea libertăților individuale și scăderea finanțării programelor de ”educație” sexuală și de așa-zise ”studii de gen” în școlile publice. Noul președinte brazilian mai promisese contracararea influenței statelor comuniste în Brazilia, în special influența Chinei și Venezuelei.

Nu în ultimul rând, Jair Bolsonaro a promis să apropie Brazilia de Occident, în special de Administrația republicană a Statelor Unite.

 

Trump, bucuros pentru victoria conservatorului Bolsonaro

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a sunat duminică seară pe Jair Bolsonaro pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din Brazilia, a anunţat Casa Albă. „Cei doi bărbaţi şi-au exprimat angajamentul puternic să colaboreze pentru a ameliora viaţa locuitorilor din SUA şi Brazilia şi, în calitate de lideri regionali, ai celor două Americi“, a declarat Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, citată de Agerpres.

Comentarii