8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump, de la agonie la extaz cu Merkel

Trump, de la agonie la extaz cu Merkel

“Avem o relaţie foarte, foarte bună”, a declarat Donald Trump, potrivit publicaţiei germane Die Welt, după întrevederea bilaterală pe care a avut-o cu Angela Merkel cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles.

“Am avut o întrevedere extraordinară, am discutat despre bugetele alocate apărării şi despre relaţiile comerciale”, a precizat Donald Trump.

Cu câteva ore înaintea întrevederii cu Angela Merkel, Donald Trump afirmase, de faţă cu Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: “Germania este controlată în totalitate de Rusia, deoarece primeşte 60%-70% din energie din Rusia şi o nouă conductă de gaz; să îmi spuneţi dacă această situaţie este adecvată, deoarece eu cred că nu este, cred că este un lucru foarte rău pentru Alianţa Nord-Atlantică”.

Donald Trump a criticat-o în mai multe rânduri pe Angela Merkel din cauza politicilor în materie de imigraţie şi practicilor comerciale.

Trump a declarat la un mic dejun oficial cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, că Germania este „prizoniera” Rusiei din cauza dependenței energetice de gazul ruses. Între timp, un nou sondaj arată că cetățenii germani sunt împotriva creșterii bugetului de apărare.

Germania nu este prizoniera politicii ruseşti, a declarat miercuri ministrul apărării german, Ursula von der Leyen, în replică la acuzaţia preşedintelui american Donald Trump, conform căreia Germania este “total sub controlul” Moscovei, informează Reuters, potrivit Agerpres.

“Avem o mulţime de probleme cu Rusia, fără nicio îndoială”, a spus Von der Leyen în marja summitului Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles. “Pe de altă parte, în mod cert trebuie să ţii deschise canalele de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi”, a spus ea, vorbind în limba engleză.

Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri Germania drept “prizonieră” a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles, relatează AFP, citată de Agerpres.

 
Potrivit lui Trump, Germania este “total controlată de Rusia” din cauza acordului său “nepotrivit” cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2. Germanii “plătesc miliarde şi miliarde de dolari Rusiei când noi trebuie să-i apărăm de Rusia (…). Nu este normal!,” a declarat tranșant Trump.

Preşedintele american a îndemnat totodată Germania să-şi majoreze fără întârziere bugetul apărării, argumentând că este o “ţară bogată”.

“Germania este o ţară bogată, ar putea să-şi sporească imediat, de mâine, cheltuielile pentru apărare şi nu ar fi probleme”, a adăugat Trump, care i-a criticat în mod repetat pe aliaţii SUA din NATO pentru că nu depun suficiente eforturi pentru a ajunge la nivelul de 2% din PIB pentru apărare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că intenţionează sporirea cheltuielilor pentru apărare, fără a menţiona însă dacă se va atinge obiectivul de 2%. Cifrele iniţiale anunţate evocă o majorare de până la 1,5%.

 

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă