9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalSummit-ul NATO: Trump continuă atacurile la adresa Germaniei. Sesiune de urgență

Summit-ul NATO: Trump continuă atacurile la adresa Germaniei. Sesiune de urgență

Donald Trump îi îndemnase deja miercuri, în spatele ușilor închise, pe aliaţii Statelor Unite să aloce 4% din PIB cheltuielilor cu Apărarea, dar a continuat în public astăzi pe Twitter

”Germania tocmai a început să plătească Rusiei, ţara de care vrea să se apere, miliarde de dolari în contul nevoilor sale în (domeniul) energiei provenind de la un nou gazoduct ce provine din Rusia. Este inacceptabil!”, a scris Trump, joi dimineaţa pe rețeaua de socializare.

Această nouă tiradă, similară celei de miercuri, a avut loc după o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, cu care a spus că are ”relaţii foarte bune”, într-o reuniune bilaterală în marja summitului.

”Toate ţările NATO trebuie să-şi respecte angajamentul de 2%, iar asta trebuie până la urmă să treacă la 4%! ”, a subliniat el în tweet. Mai mult, acesta a reluat discuția despre deficitul comercial cu Uniunea European în acest context.

La sosirea, joi dimineaţa, la reuniunea dedicată Ucrainei, Georgiei, Afganistanului şi Irakului, liderii NATO au depus eforturi să sublinieze atmosfera ”pozitivă” a discuţiilor, informează Agerpres.

Preşedintele Trump ”era bine dispus şi a spus că Europa este un continent pe care-l apreciază. Discuţiile au fost bune”, a dat asigurări premierul luxembughez Xavier Bettel.

 

Sesiune de urgență, din cauza lui Trump

Pe agenda zilei se afla o plenară a Consiliului Atlanticului de Nord cu Georgia şi Ucraina şi o întâlnire cu naţiuni partenere în cadrul Operaţiunii NATO „Resolute Support” în Afganistan, dar aceste sesiuni au fost amânate de discuțiile aprinse pe tema bugetului generate de postările lui Trump de joi dimineață.

Liderii Alianței s-au reunit într-o sesiune neprogramată ce a dat peste cap programul zilei și care s-a prelungit. Georgia și Ucraina au fost nevoie să părăsească plenara NATO din cauza acestor dezbateri dedicate exclusiv membrilor plini ai Alianței.

Potrivit Reuters, limbajul lui Trump a fost mult mai dur, mai ales către Germania, având în vedere contextul sensibil. Acesta i s-ar fi adresat Cancelarului german, Angela Merkel, folosind prenumele: „Angela, trebuie să faci ceva în privința asta (bugetul german de apărare – n.r.).” – exprimare fără precedent la o sesiune oficială a unui summit NATO. Trump nu s-a referit doar la Germania, ci a scos în evidență și „carențele” bugetare ale Spaniei și Belgiei. În ciuda acestor divergențe, sursele Reuters au declarat că președintele american nu a amenințat în niciun moment că ar retrage SUA din NATO.

Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă