Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Donald Trump (Foto: GFarma.news)

Trump are un nou adversar. Viitorul președinte al Mexicului vrea "să-l pună la punct"

Politicianul populist Andres Manuel Lopez Obrador a câştigat scrutinul prezidenţial din Mexic, obţinând aproximativ 53% din voturi, conform unei numărători efectuate de autorităţile electorale, informează site-ul postului BBC citat de Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.07.2018 - 11:03

O numărătoare rapidă efectuată de autorităţile electorale mexicane a indicat că Lopez Obrador ar urma să obţină aproximativ 53% din voturi, aproape dublu faţă de următorul clasat.

Lopez Obrador, susţinut de Mişcarea Regenerării Naţionale (stânga / populism) şi alianţa Juntos Haremos Historia, a obţinut între 46,8 şi 59 % din voturi, cu peste 20% mai mult decât al doilea clasat, arată sondaje efectuate la ieşirea de la urne.

Principalii contracandidaţi ai lui Lopez Obrador, Ricardo Anaya, reprezentând Partidul Acţiunii Naţionale (PAN, conservator), şi José Antonio Meade, din partea Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI, centru), au recunoscut victoria politicianului populist la scurt timp după închiderea urnelor.

Andres Manuel Lopez Obrador, 64 de ani, fost primar al capitalei, Ciudad de Mexico, a promis în timpul campaniei ca va "transforma" Mexicul, afirmând că va reduce inegalitatea, va combate corupţia şi va lupta împotriva cartelurilor de droguri.

Totodată, Lopez Obrador a declarat că "îl va pune la punct" pe preşedintele american Donald Trump, va renegocia dur Acordul nord-american de Comerţ Liber (NAFTA) şi va chema SUA să dea socoteală la ONU în cazul în care preşedintele Trump va construi zidul de la frontiera de sud a Statelor Unite.

Sondajele indică o victorie majoră pentru formaţiunea lui Lopez Obrador, Mişcarea Regenerării Naţionale (MORENA, stânga/populism), şi în alegerile regionale şi legislative.

Totodată, alianţa Juntos Haremos Historia, din care face parte şi formaţiunea lui Lopez Obrador, ar putea obţine majoritatea în cele două camere ale Congresului mexican, indică sondajul realizat de Consulta Mitofsky.

Sondajele mai preconizează rezultate foarte slabe pentru formaţiunea de guvernământ, Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI, centru), care a dominat scena politică mexicană în ultimii aproape 100 de ani.

În primele sale declaraţii după alegeri, López Obrador a declarat că eradicarea corupţiei şi impunităţii va fi misiunea principală a administraţiei sale. Politicianul a mai afirmat că va căuta să lege relaţii "de prietenie şi cooperare" cu Statele Unite.

Pe de altă parte, preşedintele Donald Trump l-a felicitat pe Andres Manuel Lopez Obrador, după ce o numărătoare rapidă a autorităţilor electorale mexicane l-a declarat câştigător în scrutinul prezidenţial din Mexic.

Relaţiile între cele două ţări vecine s-au înrăutăţit după alegerea lui Donald Trump care a adoptat un ton dur faţă de Mexic în ceea ce priveşte comerţul şi imigraţia.

La scurt timp după închiderea urnelor, Trump l-a felicitat pe López Obrador "care a devenit următorul preşedinte al Mexicului".

"Aştept cu mare nerăbdare să colaborez cu el. Există multe lucruri de făcut care vor aduce beneficii atât Statelor Unite, cât şi Mexicului!", a adăugat liderul de la Casa Albă într-un mesaj pe Twitter.

La rândul său, în primele sale declaraţii după alegeri, López Obrador a declarat că va căuta să aibă relaţii "de prietenie şi cooperare" cu Statele Unite.

În cursul campaniei electorale din Mexic, politicianul populist antisistem Lopez Obrador, a afirmat că "îl va pune la punct" pe preşedintele american Donald Trump, va renegocia dur Acordul nord-american de Comerţ Liber (NAFTA) şi va chema SUA să dea socoteală la ONU în cazul în care preşedintele Trump va construi zidul de la frontiera de sud a Statelor Unite.

Comentarii

loading...