Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trump anulează acordul de pace cu talibanii

Preşedintele american Donald Trump a anunţat printr-un mesaj publicat pe Twitter că a anulat acordul de pace cu talibanii.

Share

Rl online 0 comentarii

08.09.2019 - 12:16

Trump a scris că trebuia să se întâlnească duminică cu preşedintele afgan Ashraf Ghani şi cu un lider al talibanilor, scrie BBC, însă a anulat întâlnirea de la Camp David după ce talibanii au recunoscut că au provocat atacurile recente de la Kabul în care au fost ucişi mai mulţi soldaţi.

Negociatorul american Zalmay Khalilzad a anunţat luni un acord de pace „de principiu” cu talibanii. Acesta a venit după nouă runde de discuţii între SUA şi reprezentanţii talibanilor, la Doha, capitala Qatarului. „Din păcate, pentru a construi o forţă falsă, talibanii au recunoscut un atac din Kabul în care a fost ucis unul dintre marii noştri soldaţi. Am anulat imediat întâlnirea şi negocierile de pace”, a scris Trump.

Ca parte a acordului, SUA şi-ar fi retras 5.400 de trupe din Afganistan în decurs de 20 de săptămâni. Khalilzad a precizat că aprobarea finală urma să vină de la Trump. În prezent, Statele Unite au aproximativ 14.000 de trupe în Afganistan.

Joi, la Kabul, o maşină a explodat şi a ucis 12 oameni, între care un soldat american şi unul român. Atacul, cel mai recent dintr-o serie de incidente violente care au avut loc săptămâna aceasta, subliniază temerile că negocierile SUA cu talibanii nu vor pune capăt violenţelor zilnice din Afganistan.

Tom Malinowski, membru democrat al Congresului, a declarat că invitaţia făcută de Trump pentru o întâlnire la Camp David a fost „ciudată” şi a adăugat că susţine schimbarea de plan a preşedintelui.

De când trimisul american Zalmay Khalilzad a ajuns la Kabul, în urmă cu o săptămână, cu veşti despre „un acord de principiu”, au avut loc atacuri aproape zilnic.

Talibanii au transmis că ţintesc forţe străine, dar au de suferit şi civilii afgani.

Militanţii controlează acum un teritoriu mai mare decât în 2001, când au ajuns aici americanii, şi au refuzat să poarte discuţii cu Guvernul afgan, despre care spun că reprezintă marioneta americanilor.

În schimbul retragerii trupelor SUA, talibanii ar garanta că Afganistanul nu va mai fi folosit ca bază pentru grupările militante care caută să atace Statele Unite şi aliaţii lor.

Începând cu anul 2001, aproximativ 3.500 de membri ai forţelor coaliţiei internaţionale au murit în Afganistan, iar peste 2.300 au fost americani. În februarie 2019, Organizaţia Naţiunilor Unite a transmis că peste 32.000 de civili au fost ucişi.

Comentarii

loading...