8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump a desemnat-o pe Amy Coney Barrett pentru instanța supremă, provocând reacții...

Trump a desemnat-o pe Amy Coney Barrett pentru instanța supremă, provocând reacții aprinse în rândul

 Barrett este opusul ideologic al femeii pe care o va înlocui dacă va fi confirmată, Ruth Bader Ginsburg, care a murit la începutul acestei luni la vârsta de 87 de ani.
 
Sâmbătă, Grădina Trandafirilor de la Casa Albă a fost decorată pentru a imita aspectul său ca atunci când Ginsburg a fost nominalizată de Bill Clinton în 1993. Trump a numit-o pe Ginsburg „un gigant legal și un pionier pentru femei” și a spus că „viața și moștenirea ei extraordinară vor inspira americanii pentru generațiile viitoare ”.
 

FOTO: Donald Trump și Amy Coney Barrett după ce a fost nominalizată

El a adăugat: „Astăzi este onoarea mea să nominalizez una dintre cele mai strălucite și mai talentate minți juridice ale națiunii noastre la Curtea Supremă. Este o femeie cu realizări de neegalat, o intelectuală înălțătoare, cu acreditări superioare și o loialitate neclintită față de Constituție. (Este vorba de doamna) Judecător Amy Coney Barrett. ”
 
Barrett, în vârstă de 48 de ani, este o catolică devotată, care slujește la cea de-a 7-a Curte de Recurs americană din Chicago, este o favorită a conservatorilor religioși și ar putea sigila moștenirea lui Trump înclinând dreptul curții pentru o generație întreagă. Senatul controlat de republicani va concura pentru a-și confirma candidatul înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.
 
 
Trump a spus că „ar trebui să fie o confirmare simplă și promptă și ar trebui să fie foarte ușor. Mult noroc. Va fi foarte rapid. Sunt sigur că va fi extrem de necontestată. Am spus asta ultima dată. ”
 
Trump a făcut referire la o luptă politică acerbă asupra celei de-a doua nominalizări a lui Trump, cea a judecătorului Brett Kavanaugh, din anul 2018. Deși democrații nu dispun de mijloacele necesare pentru a opri numirea lui Barrett, ei rămân ferm opuși confirmării ei atât de aproape de alegeri înaintea cărora Trump este în urma contracandidatului său, Joe Biden, la urne. În urmă cu patru ani, republicanii din Senat l-au refuzat pe Merrick Garland, ales de Barack Obama pentru a-l înlocui pe judecătorul Antonin Scalia când a murit într-un an electoral, chiar și în cadrul doar unei audieri.
 
În timp ce soțul și cei șapte copii o priveau, Barrett i-a adus un omagiu lui Ginsburg și lui Scalia, pentru care a funcționat în calitate de grefier.
 
„Justițiara Ginsburg și-a început cariera într-un moment în care femeile nu erau binevenite în profesia juridică”, a spus Barrett. „Dar nu numai că a spart tavanele de sticlă, ci le-a sfărâmat. Pentru asta a câștigat admirația femeilor din întreaga țară și, într-adevăr, din întreaga lume. ”
 
În fața senatorilor republicani și a procurorului general al SUA, Bill Barr, ale cărui roluri care îl susțin pe Trump au atras critici imense, Barrett a spus că „viața serviciului public ne servește ca exemplu pentru toți”.
 
De asemenea, Barrett a transmic că prietenia lui Ginsburg cu Scalia, un arc conservator , a fost „deosebit de accentuată pentru mine”.
 
„Judecătorii Scalia și Ginsburg au fost în dezacord feroce în scris, dar fără ranchiună în persoană. Abilitatea lor de a menține o prietenie caldă și bogată, în ciuda diferențelor lor, a inspirat chiar o operă. Acești doi mari americani au demonstrat că argumentele, chiar și despre chestiuni de mare consecință, nu trebuie să distrugă afecțiunea. Și atât în ​​relațiile mele personale, cât și profesionale, mă străduiesc să îndeplinesc acest standard. ”
 
Puțini democrați vor răspunde în favoarea sa. În timp ce Barrett a vorbit, Biden a lansat o declarație prin care și-a reafirmat poziția că Barrett reprezintă o amenințare pentru acoperirea asistenței medicale și că nimeni nu ar trebui să o înlocuiască pe Ginsburg până după ziua inaugurării președintelui ales, 20 ianuarie 2021.
 
„Constituția Statelor Unite a fost concepută pentru a oferi alegătorilor o șansă de a-și face auzită vocea în fața celor care slujesc la curte”, a spus Biden. „Momentul acesta este acum și vocea lor ar trebui să fie auzită. Senatul nu ar trebui să acționeze în legătură cu acest post vacant decât după ce poporul american își va alege următorul președinte și următorul Congres ”.
 
Curtea supremă este un control vital al puterii prezidențiale și exercită o influență uriașă asupra societății americane. O majoritate de 6-3 de dreapta ar putea reduce drepturile de avort, ar respinge legile privind controlul armelor și ar susține noi restricții privind drepturile de vot.
 
Meagan Hatcher-Mays, directorul politicii democrației la organizația de bază Indivisible, a declarat: „Justiția Ginsburg a fost un avocat genial care și-a dedicat viața promovării egalității de gen și a drepturilor civile pentru toată lumea. Amy Coney Barrett nu poate pretinde același lucru. Ideea că Amy Coney Barrett ar putea-o înlocui pe RBG în instanța supremă este o insultă pentru viața și moștenirea RBG “.
 
Alți militanți au avertizat cu privire la amenințarea asupra planetei reprezentată de opoziția probabilă a lui Barrett la reglementarea mediului. Brett Hartl, directorul afacerilor guvernamentale la Centrul pentru Diversitate Biologică, a declarat: „Judecătoarea Barrett este un fanatic ideologic căruia îi lipsește temperamentul de a guverna corect în interesul tuturor americanilor.
 
„Dosarul ei judiciar subțire arată că este ostilă mediului înconjurător și că va închide ușile justiției pentru avocații interesului public, spre deliciul poluatorilor corporativi. Justiția de mediu, climatul nostru și viața sălbatică aflată în pragul dispariției vor avea de suferit dacă Barrett va fi confirmată ”.


 

Grupurile de apărare a drepturilor de reproducere și-au exprimat alarma că Barrett ar putea contribui la răsturnarea hotărârii din 1973 Roe v Wade care a legalizat avortul. Și pe 10 noiembrie, instanța este programată să audă argumente într-un caz major în care Trump și republicanii încearcă să invalideze legea cuprinzătoare a reformei asistenței medicale adoptată în martie 2010 (uneori cunoscută sub numele de ACA, PPACA sau „Obamacare”).De asemenea suspiciuni au apărut în spațiul public că duelul prezidențialilor se va decide la Curtea Supremă pe tema tot mai des menționată de Donald Trump și anume ,,fraudarea votului prin corespondență” de către democrați.  Dacă va fii confirmată, Barrett ar putea avea votul decisiv.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă