12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO Bombardamente în Siria. Donald Trump a dat ordinul de atac asupra...

VIDEO Bombardamente în Siria. Donald Trump a dat ordinul de atac asupra regimului de la Damasc

„Acestea nu sunt acțiunile unui om. Acestea sunt crime ale unui monstru”, a subliniat președintele american, făcând referință la noul atac chimic comis de regimul Assad la 7 aprilie, în Douma. Totodată, s-a adresat Rusiei și Iranului, susținătoare ale lui Bashar al-Assad: „Ce fel de națiune este aceea care vrea să fie asociată cu uciderea în masă a oamenilor nevinovați, bărbați, femei, copii?”

Atacul este concentrat pe ținte legate de producerea și utilizarea de arme chimice. Chiar în timpul discursului președintelui, capital Siriei, Damasc, a fost ținta primei șarje de rachete, care au lovit cartierul Barzah, unde se află Centrul de Cercetare Științifică, responsabil de dezvoltarea programului de arme chimice.

Assad și-a mutat arsenalul

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunțat că a autorizat lovituri coordonate asupra facilităților chimice ale lui Bashar al-Assad.

Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat, la fel, concentrarea pe capabilitățile chimice ale lui Assad.

Niciunul nu a mai insistat asupra căderii regimului Assad, așa cum ar fi vrut președintele american.

Totuși, Trump a adăugat: „Rusia trebuie să se decidă dacă va continua această cale întunecată sau se va alătura națiunilor civillizate ca o forță pentru stabilitate și pace.”

Atacul „precis” al celor trei aliați nu va avea un impact prea mare, dacă se rezumă doar la capabilitățile chimice. Regimul Assad a avut răgaz suficient să-și mute arsenalul. Puțin înaintea atacului declanșat de aliați, armata guvernamentală își mutase avioanele de luptă MIG-29 și Sukhoi 24 pe aeroportul internațional Bassel Assad, în Latakia, și pe aeroportul internațional din Damasc. Elicopterele de luptă și bombardierele au fost mutate la baza Nayrab, de lângă Alep, toate sub protecția sistemului antiaerian rusesc. Navele rusești din Portul Tartous au fost scoase în larg, sub motiv că urmăresc deplasarea navelor aliaților. Iar Hezbollah și-a retras trupele în Liban.

Prima rundă, trei ținte

Pentagonul a anunțat trei ținte atinse în prima serie de rachete: Centrul de Cercetare din Damasc, un depozit de arme chimice și un depozit de echipamente și centru de comandă a armelor chimice la vest de Homs.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat că a fost transmis un mesaj foarte puternic. „Suntem pregătiți să susținem acest răspuns până ce regimul sirian nu va mai folosi arme chimice.”

Declarația ambasadorului rus în SUA

Ambasadorul Rusiei în SUA a făcut o declarație: „Cele mai negre temeri s-au adeverit. Avertizarea noastră nu a fost ascultată. Un scenariu prestabilit este în desfășurare. Încă o dată, suntem amenințați. Am avertizat că astfel de acțiuni nu vor rămâne fără consecințe. Toată responsabilitatea o poartă Washington-ul, Londra, Parisul. Insultarea președintelui Rusiei este inadmisibilă, inacceptabilă. SUA, care posedă cel mai mare arsenal de arme chimice, nu au dreptul moral să critice alte țări.”

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă