9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalTribunalul Haga: Fostul prim-ministru al Kosovoului, audiat

Tribunalul Haga: Fostul prim-ministru al Kosovoului, audiat

Ramush Haradinaj a demisionat vineri din funcţia de şef al guvernului după ce a primit o convocare de la tribunal pentru a fi interogat ca suspect.

El era însoţit miercuri de Jakup Krasniqi, fost preşedinte al parlamentului şi fost purtător de cuvânt al Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK), de asemenea convocat de procurorul tribunalului. Dar acesta nu a indicat dacă Krasniqi a fost citat ca suspect sau ca martor şi nici pentru care motive.

“Ne-am îndeplinit obligaţiile legale în conformitate cu legile în vigoare”, a declarat Krasniqi într-o scurtă luare de cuvânt în faţa reporterilor.

Înfiinţat în 2015, tribunalul special pentru Kosovo este însărcinat să ancheteze presupuse crime comise de gherila albaneză (UCK) în Kosovo, în primul rând împotriva sârbilor, romilor şi opozanţilor albanezi ai UCK în timpul şi după conflictul din 1998-1999. Tribunalul este finanţat de Uniunea Europeană şi compus din judecători internaţionali.

În Kosovo, observatorii consideră că Ramush Haradinaj ar putea fi acuzat că nu a împiedicat crimele comise de membrii UCK.

Considerat un erou de către kosovari, Haradinaj a fost activ în regiunea Dukagjin (vest), unde luptele au fost feroce cu abuzuri asupra civililor de ambele părţi.

Ultimul conflict din fosta Iugoslavie, războiul din Kosovo dintre forţele sârbe şi gherila separatistă kosovară albaneză a făcut peste 13.000 de morţi (peste 11.000 de kosovari albanezi, 2.000 de sârbi şi câteva sute de romi).

El s-a încheiat când o campanie occidentală de bombardamente a forţat forţele sârbe să se retragă. După douăzeci de ani, Belgradul nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, aminteşte AFP

Aproximativ 30 de foşti membri ai UCK au primit citaţii de la tribunalul special, care nu a pronunţat încă o inculpare. În afară de Ramush Haradinaj, preşedintele parlamentului Kadri Veseli şi în special preşedintele Hashim Thaci sunt menţionaţi în mod regulat ca susceptibili să fie convocaţi.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă