8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrei suspecţi în asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Trei suspecţi în asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Cei trei au fost inculpaţi cu numai câteva zile înaintea termenului de 20 de luni pentru trimiterea în judecată a arestaţilor, în caz contrar aceştia având dreptul de a cere punerea în libertate pe cauţiune.

Vincent Muscat şi fraţii Alfred şi George Degiorgio sunt acuzaţi că au plasat şi detonat o bombă care a explodat în automobilul jurnalistei, în apropierea capitalei Valetta, pe 16 octombrie 2017. Suspecţii au fost arestaţi în decembrie 2017; niciunul dintre ei nu şi-a recunoscut vinovăţia în cadrul procedurilor premergătoare procesului, în faţa unui magistrat.

Data începerii procesului este încă incertă. Poliţia malteză a comunicat că ancheta continuă, iar cei trei suspecţi – care, potrivit presei malteze, au refuzat să facă vreo declaraţie – sunt consideraţi doar executanţi. Nu s-a aflat motivul asasinatului; dovezile prezentate instanţei de procurori sugerează că bomba care a ucis-o pe Caruana Galizia a fost activată cu ajutorul unui telefon mobil.

Se presupune că Muscat a fost cel care a stat la pândă şi a observat când jurnalista a plecat cu automobilul de la locuinţa ei din Bidnija, la circa 11 km de capitală, iar fraţii Degiorgo, aflaţi pe un iaht în portul Valetta, au detonat bomba prin telefon.

Poliţia malteză a primit ajutor în cursul anchetei de la Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) şi de la Europol.

Familia jurnalistei ucise a cerut de mai multe ori guvernului Maltei să declanşeze o anchetă publică independentă pentru elucidarea asasinatului şi pentru a stabili dacă autorităţile puteau acţiona preventiv. Consiliul Europei a susţinut solicitarea printr-un raport publicat în iunie. Guvernul de la Valetta a susţinut că o anchetă publică ar putea perturba investigaţiile poliţiei.

Premierul maltez Joseph Muscat, ţinta multor dezvăluiri făcute de Caruana Galizia pe blogul ei, a oferit o recompensă de un milion de euro pentru informaţii care duc la arestarea vinovaţilor.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă