21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTony Blair, acuzat că subminează Brexit-ul prin negocierea unui alt referendum

Tony Blair, acuzat că subminează Brexit-ul prin negocierea unui alt referendum

Premierul britanic, Theresa May, l-a acuzat pe Tony Blair, fostul șef al guvernului laburist, că ar încerca să submineze Brexit-ul făcând apel la un al doilea referendum. Actualul premier, care a respins în mod repetat opțiunea unui al doilea referendum privind Brexit-ul, a precizat: „Ideea ca Tony Blair să meargă la Bruxelles și să mineze negocierile noastre pledând pentru un al doilea referendum este o insultă față de postul pe care l-a ocupat“. Riposta lui Blair nu s-a lăsat așteptată: „Iresponsabil este să convingi forțat deputații să accepte un acord pe care îl consideră prost, amenințând cu părăsirea UE fără acord dacă nu urmea-ză linia sa“. Theresa May a obținut, după 17 luni de negocieri dificile, un acord cu Bruxelles-ul, considerat de neacceptat de numeroși deputați -britanici și, pentru a-i convinge să voteze textul, dorește de la Bruxelles unele „garanții“.

Tony Blair, care se opune ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, consideră că „nici poporul, nici Parlamentul nu se vor uni în spatele acordului premie-rului“ și argumentează că „dacă deputații nu vor putea cădea de acord, logic este să recurgi la vocea poporului“. Pentru ca Brexit-ul să nu intervină în martie fără un acord cu UE, diverse voci susțin organizarea unui al doilea referendum, după cel din iunie 2016, fostul premier laburist (1997-2007) lansând un nou apel în acest sens. Fie Theresa May, care a scăpat unui vot de încredere în propriul partid, reușește să întoarcă situația și să obțină în ianuarie unda verde a deputaților asupra acordului său de ieșire din UE, fie se îndreaptă spre un eșec, iar Brexit-ul va avea loc fără plasă de siguranță. De unde și alternativa propusă de Tony Blair și de alte personalități, pentru evitarea acestei perspective de ruptură netă cu Uniunea Europeană. Soluția este încurajată de cei care întotdeauna au pledat pentru rămânerea Marii Britanii în Europa, dar pare că se răspândește și în rândul opiniei publice, în măsura în care riscul blocajului Camerei Comunelor apare tot mai concret.

 

Echilibristica laburiștilor

Principalul partid de opoziție, Laburist, nu cere un al doilea vot popular, dar lasă jocul deschis. Ceea ce dorește este recurgerea la noi alegeri legislative și dacă liderul său, Jeremy Corbyn, care se angajează să scoată Marea Britanie din UE, ar eșua, ar putea să se ralieze în final cauzei referendumului. Un viraj al laburiștilor ar permite unei majorități parlamentare eterogene să se pronunțe în favoarea unui referendum. Dar nici așa nu se va regla totul, pentru că Executivul ar avea întotdeauna -controlul asupra procesului și nu ar putea fi constrâns să cedeze decât sub presiune. Apoi pentru că formularea întrebării riscă să provoace noi diviziuni. Și, nu în ultimul rând, pentru că organizarea unui nou scrutin ar putea dura luni de zile.

Potrivit The Guardian, lucrurile ar fi fost diferite dacă Theresa May nu ar fi cumulat stângăcii, divergențe și minciuni. Activând procedura Brexit, ea nu avea nici cea mai mică idee despre noul tip de relație dorită cu UE. Fost ministru de Interne, May a plasat în centru exigența opririi intrării libere a europenilor pe solul britanic și, în consecință, a trasat linii roșii – ieșirea din piața unică și din uniunea vamală – pretinzând menținerea unui acces liber la piața europeană. Când Cei 27 au respins propunerile, May a încercat să câștige timp. Niciodată nu le-a explicat britanicilor că revenirea la o suveranitate integrală promisă de Brexit avea un cost pentru economie, amenințând pros-peritatea britanicilor și a continentalilor.

Acum, confruntată cu o Cameră a Comunelor ostilă acordului negociat cu Bruxelles-ul și o Uniune Europeană intransigentă, May caută – în zadar – aliați în rândul europenilor pentru a obține concesii de ultimă oră. Dar Cei 27 au rămas uniți față de intransigențele ei și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost tranșant: „Nu se pune problema renegocierii“. În aceste condiții, ideea unui nou referendum câștigă teren și, fără puterea de a convinge propriul partid și Parlamentul, s-ar putea ca May să recurgă la electorat pentru a tranșa dilema -Brexit-ului.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă