32.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalTom Clancy, autorul unor cunoscute romane de spionaj, a murit la vârsta...

Tom Clancy, autorul unor cunoscute romane de spionaj, a murit la vârsta de 66 de ani

Scriitorul american Tom Clancy, autorul unor foarte apreciate romane de spionaj, care au reprezentat ulterior principala sursă de inspiraţie pentru o serie de filme şi de jocuri video, a murit la vârsta de 66 de ani, informează Mediafax.

Potrivit publicaţiei The New York Times, romancierul american a murit, marţi, într-un spital din oraşul Baltimore.

Ivan Held, directorul G.P. Putnam's Sons, editura cu care colabora Tom Clancy, nu a precizat cauza decesului romancierului.

Cărţile scrise de Tom Clancy au fost adaptate în filme de mare succes la Hollywood, precum "Jocuri patriotice/ Patriot Games", "Vânătoarea lui Octombrie Roşu/ The Hunt for Red October" şi "Singur împotriva preşedintelui/ Clear and Present Danger".

Ultimul său roman, intitulat "Command Authority", va fi publicat în Statele Unite pe 3 decembrie.

Nu mai puţin 17 dintre romanele sale au ajuns pe primul loc în lista de bestselleruri întocmită de The New York Times, inclusiv cel mai recent roman al său, "Threat Vector", lansat în decembrie 2012.

Tom Clancy a lansat genul literar "tehno-thriller", evocând în romanele sale, foarte bine documentate din punct de vedere tehnologic, teme precum terorismul nuclear, terorismul bacteriologic, spionajul industrial şi spionajul de stat.

Potrivit editurii RAO care a tradus în limba română multe dintre romanele sale, Thomas Leo Clancy Jr., născut pe 12 aprilie 1947, în Calvert County, Maryland, este un scriitor cu­nos­cut pentru romanele sale de spi­onaj a căror acţiune este plasată în timpul şi după Războiul Rece, în care abundă detaliile militare şi teh­nice.

Tom Clancy a studiat literatura engleză la Loyola College în Baltimore, absol­vind în 1969. În 1992, a primit un doctorat onorific în Litere. Deşi a dorit să se înroleze în arma­ta SUA, a fost respins la examenul medical. Înainte de debutul literar, Tom Clancy a condus o agenţie indepen­den­tă de asigurări.

Alături de John Gri­sham, Tom Clan­cy a fost singurul scriitor care a vândut peste două milioane de exemplare dintr-un roman – "Pericol iminent" – de la primul tiraj, în anii '90.

În 1996, Tom Clancy a înfiinţat compania Red Storm şi, de atunci, numele său a apărut în titlurile mai multor jocuri video de succes produse de această companie. Mai târziu, Red Storm a fost cumpărată de Ubisoft, care continuă să folosească numele lui Tom Clancy în jocurile video pe care le lansează.

Republican declarat, Tom Clancy a devenit un scriitor foarte bogat, fiind coproprietar al unei echipe de baseball (Baltimore Orioles).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă