În Marea Britanie, spectrul unui Brexit dur după demisia premierului conservator

Theresa May, un premier -naufragiat în Brexit

Departe de a atenua bătălia pentru Brexit, demisia premierului Theresa May, vineri 24 mai, a relansat-o, iar războiul de succesiune declanșat în Partidul Conservator, unde favorit ar fi Boris Johnson, alimentează riscurile unei ieșiri din UE fără acord.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 28.05.2019 - 09:52

Premierul May, cu lacrimi în ochi, a tras concluziile eșecului său de a convinge deputații să voteze acordul ieșirii din Uniunea Europeană negociat cu Bruxelles și și-a anunțat demisia, care va deveni efectivă la 7 iunie. Ea va asigura tranziția până când cei 100.000 de membri ai partidului său conservator vor alege un nou lider până pe 20 iulie, între cei doi candidați selecțio-nați de deputații torry, lider care va deveni viitorul șef al guvernului. Practic, anunțul lui May a marcat debutul unei lupte pentru putere de două luni în rândul conservatorilor. Fostul ministru de Externe, Boris Johnson, 54 de ani, consi-derat favorit în cursa pentru succesiunea la șefia conservatorilor și la funcția de prim-ministru, nu a așteptat declarația premierului Theresa May pentru a se declara candidat la funcția sa. „Vom părăsi UE pe 31 octombrie, fie cu un acord sau nu“, a lansat fostul ministru de Externe în timpul unei deplasări în Elveția. Mare favorit al militanților Partidului Conservator, Johnson a fost unul din artizanii victoriei Brexit la referendumul din 2016.

Cursa pentru succesiunea premierului britanic este deschisă, fiind deja pe listă șapte candidați dornici să preia puterea și spinosul dosar al Bre-xitului. Ultimele candidaturi anunțate de Guar-dian sunt cele ale lui Do-minic Raab, figură a noii gărzi a conservatorilor și Matt Hancock, ministrul Sănătății. Theresa May a lăsat celui/celei care îi va urma uriașa sarcină de a organiza ieșirea din UE a Regatului Unit, țară di-vizată în această problemă, fie să renegocieze un nou acord cu Bruxelles în locul celui respins de trei ori de parlamentari, sau să opteze pentru o părăsire a Uniunii fără acord Jeremy Hunt, actual ministru de Externe, Roty Stewart, ministrul Dezvoltării internaționale și Esther McVey și-au confirmat la rândul lor candidaturile, dar lista este des-chisă.

După Margaret Thatcher, John Major și David Came-ron, Theresa May este al patrulea premier conservator care cade pe problema Europei. Deputații conservatori, furioși după ultimele concesii prezentate de premier, care deschideau posibilitatea unui al doilea referendum asupra Brexit, nu i-au lăsat altă șansă. Un refuz din partea sa ar fi an-trenat un vot de neîncredere. Dar, pentru a-i permite să plece cu demnitate, ei au acceptat să amâne data demisiei după vizita în Marea Britanie a președintelui american, Donald Trump, 3 - 5 iunie și după ceremoniile care marchează aniversarea debarcării aliaților în Normandia, din 6 iunie. Lovitură în viața politică britanică, plecarea Theresei May a reprezentat o lovitură și pentru UE. În Franța, Emmanuel Macron, care a salutat „munca sa europeană“, a cerut o „cla-rificare rapidă a Brexitului“. În Germania, cancelarul Angela Merkel a declarat că „respectă“ decizia Theresei May, refuzând să se pronunțe asupra consecințelor demisiei asupra Brexit, un proces „care depinde de evoluțiile politicii interne britanice“.

 

 

Un nou acord incert

Viitorul prim-ministru se va confrunta cu aceleași raporturi de forță în Camera Comunelor, cu laburiștii ca principală forță de opoziție, pentru că va prelua funcția fără legătură cu noi alegeri legislative. Boris Johnson, favoritul bazei conservatorilor, nu este deloc apreciat de deputați, iar după victoria anunțată a Partidului Brexitului (extrema dreaptă) a lui Nigel Farage la alegerile europene, Johnson apare în ochii aleșilor conservatori ca fiind singurul capabil să organizeze Brexitul cerut de alegătorii conservatori. Analiști britanici sunt însă sceptici în ce privește posibilitatea ca un nou premier să revină la Bruxelles și să obțină un nou acord diferit, care ar fi mai atractiv pentru -Parlament. Comisia Europeană a răspuns deja vineri că demersul unui nou premier nu va schimba „cu nimic“ poziția celorlalte state membre asupra acordului de ieșire, iar șeful opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, cere alegeri anticipate. Un scenariu care nu este dorit de conservatori, care nu dispun decât de o strânsă majoritate în Parlament, și ar putea fi amenințați să piardă în contextul venirii în politică a noului actor, Partidul Brexitului al euroscepticului Nigel Farage. 

Comentarii