Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pentru a ieși din impas, premierul britanic a propus deputaților votarea unui „nou acord Brexit“

Theresa May -recurge la -ultimul -cartuș – un nou -referendum!

Ultima tentativă a premierului britanic, Theresa May, de a reuni o majoritate parlamentară pentru Brexit a eșuat, „noul acord” în 10 puncte pe care l-a propus fiind respins de deputații din tot spectrul politic.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 23.05.2019 - 09:59

 
Într-un discurs ținut marți, May a prezentat o serie de promisiuni cuprinse într-un pro-iect de lege (de 100 pagini) ce se referă la acordurile de ieșire din UE a Marii Britanii care va fi publicat în această săptămână și care cuprinde și propunerea unui al doilea referendum dacă acordul său va fi adoptat și menținerea într-o uniune vamală temporară cu UE. Asta deși premierul a respins cu obstinație orice propunere privind o nouă consultare populară asupra Brexit-ului. „Never say never” și-a dovedit încă odată veridicitatea. May speră că partizanii unui nou referendum vor vota în favoarea acordului său, dar propunerea nu oferă nici o garanție – Parlamentul s-a exprimat deja în martie împotriva -organizării altui -referendum și este dificil de imaginat că și-a schimbat avizul. Parlamentarii au respins de două ori acordul Brexit încheiat de May în noiembrie cu Bruxelles-ul, obligând-o să amâne de două ori data ieșirii țării, acum programată pentru 31 octombrie.

După o reuniune furtunoasă a cabinetului,  în care propunerile sale au fost primite cu amenințarea unei revolte, deputații pro și anti-Brexit au declarat că propunerile sunt goale. Potrivit Guardian, May a implorat deputații din propriul partid să arunce o privire asupra a ceea ce ea a numit „o ofertă serioasă” și a avertizat că prelungirea impasului asupra Brexit-ului „riscă să deschidă poarta unui viitor de coșmar al politicii polarizate în permanență”.  Ea s-a arătat dispusă să facă o ofertă mai generoasă militanților referendumului, dar nu a reușit să obțină susținerea propriului cabinet. Surse din guvern au declarat că autoritatea Theresei May a dispărut complet în cadrul reuniunii, miniștrii pro-Brexit fiind revoltați la ideea că ea este gata să organizeze un al doilea referendum și o uniune vamală - amendamente „complet inacceptabile”.

Premierul și-a luat o serie de angajamente, printre care o promisiune că Parlamentul va fi consultat asupra viitoarei etape de negocieri privind Brexit-ul. Numai că deputații nu s-au lăsat convinși de noile propuneri și marți seară nici măcar un parlamentar nu a susținut acordul. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a declarat: „Nu vom susține o nouă versiune recondiționată a aceluiași vechi acord și este clar că acest guvern slab și în dezintegrare este incapabil să respecte propriile angajamente”. Promisiunea referendumului a declanșat o reacție aproape imediată, mai mulți conservatori care l-au susținut în trecut au declarat că nu pot susține un proiect de lege ce pare să deschidă calea răsturnării votului din 2016. Partidul unionist-democratic a calificat concesiile drept „un meli-melo”, iar partizanii votului popular  au precizat că simpla promisiune a unui vot privind referendumul, despre care Downing Street refuză să declare cum va proceda, nu este suficientă pentru a obține susținerea lor.

 

Refuz total

 

Ministrul Mediului, Michael Gove, a refuzat mier-curi să confirme dacă premierul May va prezenta proiectul său de retragere din UE așa cum s-a prevăzut - în prima săptămână din iunie, după ce deputații din tot spectrul politic au respins „noul său acord” în 10 puncte. Gove, care susține acordul premierului, a declarat că a venit momentul „să reflectăm” și să examinăm opțiunile posibile. La emisiunea Today a BBC Radio 4, ministrul a declarat că „în următoarele zile vom reflecta la maniera în care oamenii vor ca propunerea premierului să fie prezentată. Insistând -asupra viitorului -Theresei May, Gove a precizat: „Cred că cel mai important lucru de făcut este să reflectăm la toate opțiunile”. Nigel Evans, membru al -comitetului executiv al Comitetului 1922, a declarat, la rândul său, că premierul trebuie să recunoască faptul că jocul a luat sfârșit și a insistat din nou că regulile sunt modificate pentru a permite un alt vot de cenzură.  Iar Jacob Rees-Mogg, șeful grupului de cercetare a eurodeputaților europeni conservatori, a declarat că speră ca prim-ministrul să analizeze lipsa de -susținere față de proiectul ei și „să recunoscă faptul că în realitate premierul nu se bucură de încrederea Parlamentului”. Absolut toți deputații din Camera Comunelor s-au opus noului acord propus de May și au declarat că nu au încredere în propunerile sale.  

Comentarii

loading...