Theresa May propune o amânare a Brexitului până la 30 iunie

Premierul britanic Theresa May a cerut o amânare a Brexitului până la 30 iunie, într-o scrisoare trimisă vineri preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, relatează AFP şi Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2019 - 13:09

Această amânare suplimentară ar urma să-i permită să convingă Camera Comunelor să ratifice acordul retragerii încheiat de Londra şi Bruxelles.

Şefa Guvernului îl informează în această scrisoare pe Donald Tusk cu privire la faptul că Regatul Unit cere o prelungire a perioadei prevzăute de Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care reglementează plecare unui stat membru din Uniunea Eurpeană (UE).

Ea propune ca această amânare ”să se termine la 30 iunie 2019”.

Însă Brexitul ar putea să aibă loc înainte de această dată, imediat ce acordul retragerii este ratificat de Parlamentul britanic, propune ea.

”Politica Guvernului a fost întotdeauna şi rămâne să părăsească Uniunea Europeană în mod ordonat şi fără o întârziere nejustificată”, scrie May.

”Guvernul doreşte să ajungă la un acord asupra unui calendar care să permită o ieşire înainte de 23 mai 2019 şi, astfel, să evite alegerile pentru Parlamentul Eurpean (PE), însă el va continua pregătirile în vederea organizării alegerilor dacă (ieşirea) se dovedeşte imposibilă”, mai scrie ea.

Donald Tusk a sugerat, la rândul său, o amânare ”flexibilă” de până la 12 luni, potrivit unui oficial european.

Şefa Guvernului a început negocieri cu opoziţia laburistă în vederea ajungerii la un compromis susceptibil să fie susţinut de o majoritate a deputaţilor.

Regatul Unit se află într-o gravă criză politică, în contextul în care deputaţii au respins în trei rânduri tratatul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) încheiat de May cu Cei 27.

Brexitul, prevăzut iniţial la 29 martie, a fost deja amânat cel mai devreme la 12 aprilie, în speranţa ca tratatul retragerii să fie ratificat în Parlament până atunci.

Comentarii