6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalThailanda: 3 răniţi în urmă atentatelor cu bombă la Bangkok în plin...

Thailanda: 3 răniţi în urmă atentatelor cu bombă la Bangkok în plin summit ASEAN

Şase explozii au fost confirmate într-o primă etapă. Trei persoane au fost rănite uşor în aceste atacuri în care se presupune că au fost folosite aşa-zise bombe ‘ping pong’ (artizanale, numite astfel pentru că sar ca nişte mingi de ping pong), conform autorităţilor.

Thailanda, o ţară unde violenţa politică şi loviturile de stat nu sunt un lucru ieşit din comun, rămâne divizată după controversatele alegeri din luna martie care l-au propulsat pe fostul lider al juntei militare, Prayut Chan-O-Cha, la conducerea unui guvern civil. Motivele acestor ultime atacuri nu sunt cunoscute în acest stadiu, iar autorităţile au recomandat să se evite speculaţiile. Prayut Chan-O-Cha a fost informat cu privire la ‘atentatele cu bombă şi a ordonat o anchetă imediată’, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului thailandez, Narumon Pinyosinwat, adăugând că ‘măsurile de securitate au fost consolidate’.

‘Trebuie să ne dovedim efortul colectiv de a lupta împotriva celor care intenţionează să facă rău ţării’, a scris Prayut Chan-O-Cha pe reţelele de socializare, îndemnând populaţia ‘să nu intre în panică’ şi să ‘coopereze’ cu autorităţile. Trei explozii s-au auzit vineri în centrul capitalei thailandeze în apropierea clădirii turn MahaNakhon, aparţinând grupului King Power, proprietarul clubului de fotbal britanic Leicester City, potrivit poliţiei. Echipe de genişti au fost desfăşurate în jurul acestui zgârie nori din cartierul central de afaceri Silom/Sathon. Alte trei explozii au vizat o zonă din jurul unui complex guvernamental, au indicat autorităţile.

‘Nu ştim deocamdată câte persoane au fost implicate’, a declarat presei vicepremierul Prawit Wongsuwon, adăugând că aceste atacuri ‘au avut probabil scopul să semene confuzie’. Aceste atentate survin în timp ce Bangkokul găzduieşte un summit al miniştrilor de externe din ţările membre ale Asociaţiei Naţiunilor Asiei de Sud-Est (ASEAN) în prezenţa omologilor lor din SUA, Rusia şi China. Atacurile cu bombă au intervenit cu câteva minute înaintea unui discurs al şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo, prezent la Bangkok într-o încercare de a contracara influenţa Chinei în regiune.

De asemenea, acestea intervin într-un context politic tensionat în Thailanda, la câteva săptămâni după ce şeful juntei militare a devenit prim-ministru al guvernului civil. El a obţinut practic victoria, întrucât noua Constituţie, adoptată în 2017, acordă armatei nominalizarea a 250 de senatori. Opoziţia a denunţat numeroase fraude pe durata acestui scrutin, criticând modul în care jocurile au fost aranjate de către militari. În 2009, summitul liderilor ASEAN, care se desfăşura în Thailanda, a fost anulat după ce grupuri de manifestanţi ai mişcării numite ‘Cămăşile roşii’ au intrat în hotelul unde se ţinea reuniunea, în staţiunea balneară Pattaya. Mai mulţi şefi de state au fost evacuaţi atunci cu elicoptere ale armatei thailandeze de pe acoperişul hotelului, în timp ce alţii au fost nevoiţi să fugă la bordul unor ambarcaţiuni. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă