16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalTexas a dat în judecată Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin la Curtea...

Texas a dat în judecată Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin la Curtea Supremă

Texas susține că aceste state au încălcat Clauza alegătorilor din Constituție, deoarece au adus modificări regulilor și procedurilor de vot prin instanțe sau prin acțiuni executive, iar nu prin legislativele statului. În plus, Texas susține că au existat diferențe între regulile și procedurile de vot în diferite județe din state, încălcând clauza de protecție egală a Constituției. În cele din urmă, Texas susține că au existat „nereguli de vot” în aceste state ca urmare a celor de mai sus.
 

Texas cere Curții Supreme să ordone statelor să le permită legislativelor să-și numească alegătorii. Cererea de chemare în judecată spune următoarele:

 
,,Anumiți oficiali din statele pârâte au prezentat pandemia ca justificare pentru ignorarea legilor statului în ceea ce privește votul pentru absenți și votul prin poștă. Statele pârâte și-au inundat cetățenii cu zeci de milioane de cereri de vot și buletine de vot, prin derogare de la controalele legale cu privire la modul în care sunt primite, evaluate și numărate în mod legal. Indiferent dacă au fost bine intenționate sau nu, aceste acte neconstituționale au avut același efect uniform – au făcut alegerile din 2020 mai puțin sigure în statele pârâte. Aceste modificări sunt incompatibile cu legile relevante ale statului și au fost făcute de entități fără caracter legislativ, fără acordul legislativelor de stat. Actele acestor oficiali au încălcat astfel în mod direct Constituția.”
 
 
Acest caz prezintă o chestiune de drept:,, Statele inculpate au încălcat Clauza alegătorilor prin luarea unor acțiuni nelegislative pentru a modifica regulile electorale care ar reglementa numirea alegătorilor prezidențiali? Aceste modificări nelegislative ale legilor electorale ale statelor pârâte au facilitat votarea și numărarea buletinelor de vot cu încălcarea legislației statului, care, la rândul său, a încălcat clauza electorală a articolului II, secțiunea 1, clauza 2 din Constituția SUA. Prin aceste fapte ilegale, statele pârâte nu numai că au afectat integritatea votului propriilor cetățeni, dar acțiunile lor au degradat și voturile cetățenilor din statul reclamant și din alte state care au rămas loiale Constituției.”
 
Texas s-a adresat Curții Supreme în mod direct, deoarece articolul III prevede că este instanța de primă impresie asupra subiectelor în care are jurisdicție inițială, cum ar fi disputele dintre două sau mai multe state.
 

Procurorul general al Texasului Ken Paxton a făcut anunțul marți dimineață:

 
  ,,Statul Texas a intentat un proces împotriva a patru state – Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – la Curtea Supremă a Statelor Unite pentru că ar fi exploatat „pandemia COVID-19 pentru a justifica ignorarea federală și legile electorale de stat și adoptarea ilegală a modificărilor de ultim moment, distorsionând astfel rezultatele alegerilor generale din 2020 ”.
 
„Încrederea în integritatea proceselor noastre electorale este sacră și unește cetățenii noștri și statele din această Uniune”, a spus Paxton într-un comunicat. „Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin au distrus această încredere și au compromis securitatea și integritatea alegerilor din 2020. Statele au încălcat statutele adoptate de legislativele lor alese în mod corespunzător, încălcând astfel Constituția. ”
 
„Ignorând atât legislația de stat, cât și cea federală, aceste state nu numai că au afectat integritatea votului propriilor cetățeni, ci și din Texas și din orice alt stat care a organizat alegeri legale”, a continuat Paxton. „Eșecul lor de a respecta statul de drept aruncă o umbră întunecată de îndoială asupra rezultatului întregii alegeri. Acum cerem Curții Supreme să intervină pentru a corecta această eroare cumplită ”.
 
 „Anumiți oficiali din statele pârâte au prezentat pandemia drept justificare pentru ignorarea legilor statului privind votul pentru absenți și prin poștă”.
Procesul spune că rezultatul care a fost „mai puțin sigur” în statele pârâte.
Este demn de remarcat faptul că oficialii electorali din SUA au contestat această afirmație, spunând că alegerile de luna trecută au fost „cele mai sigure din istoria americană”.
 

Cererea de chemare în judecată dă și soluția alegerilor:

 
,,Fără 72 de voturi electorale combinate ale statelor pârâte, președintele Trump are probabil 232 de voturi electorale, iar fostul vicepreședinte Biden probabil are 234. Astfel, alegătorii statelor pârâte vor determina rezultatul alegerilor. Alternativ, dacă statele pârâte nu sunt în măsură să certifice 37 sau mai mulți alegători, niciunul dintre candidați nu va avea o majoritate în Colegiul Electoral, caz în care alegerile se vor încadra în Camera Reprezentanților SUA în temeiul celui de-al 12-lea amendament la Constituția SUA.”

Conservatorii americani au salutat acțiunea lui Paxton împotriva statelor Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin. „God Bless Texas,” a scris pe Twitter guvernatorul republican al statului, Greg Abbott, în timp ce o internaută a afirmat: „În calitate de votant roșu al Texasului, eu și restul statului meu roșu, am fost paralizați de incapacitatea lor (AZ, PA, GA, NV, MI) de a organiza alegeri sigure.”
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă