14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTensiuni în Cașmir, „butoiul cu pulbere“ himalayan

Tensiuni în Cașmir, „butoiul cu pulbere“ himalayan

Tensiunile sunt foarte vii între cei doi frați inamici din Asia de Sud după atentatul din 14 februarie din Cașmirul indian, în care au fost uciși cel puțin 40 de paramilitari indieni, atentat revendicat de grupul islamist Jaish–e-Mohammed (JeM), cu baza în Pakistan, a cărui tabără a fost vizată de raidul aerian indian.

Comunitatea internațională se teme de o intensificare a diferendului între cei doi vecini și rivali, ambii dotați cu arma nucleară și care au recurs la mai multe războaie în trecut, în special pe tema Cașmirului,  o regiune himalayană, populată în majoritate de musulmani, divizați între cele două țări, fiecare revendicând regiunea de decenii.

UE și China au cerut celor două capitale să dea dovadă de „reținere”, Franța a susținut legitimitatea Indiei de a asigura propria securitate contra terorismului trans_frontalier și a cerut Pakistanului să „pună capăt acțiunilor grupurilor teroriste instalate pe teritoriul său”.

Loviturile aeriene limitate ale Indiei asupra „liniei de control” în Cașmir și avertismentul Pakistanului potrivit căruia se pregătește pentru „toate eventualitățile” par atitudini mai mult politice, și nu preludiul unui război total. Cel puțin asta este speranța comunității internaționale, în timp ce India și Pakistanul, puteri nucleare, se înfruntă din nou. Nici una din cele două țări vecine nu își poate permite un alt conflict de amploare, susțin analiștii.

Două din cele trei conflicte principale indo-pakistaneze au avut loc în Cașmir, după separarea din 1947 – războiul din 1965 și conflictul din Kargil din 1999 -, dar au fost și confruntări mai puțin importante și recurente care nu au reglat nimic.

Cașmirul rămâne divizat, disputat și dominat de violențe, teatrul unei insurecții de intensitate slabă și sursă constantă de fricțiuni exploatate de extremiștii din ambele părți. Experții estimează că Pakistanul nu poate învinge o Indie mai puternică și mai bogată, iar arma nucleară nu este o opțiune.

Pakistanul are însă un amic puternic și investitor, China, și joacă un -rol-cheie în proiectul centurii și „noilor rute ale mătăsii” al președintelui Xi Jinping, care prevede o dimensiune militară crescândă.

 

200 de teroriști, eliminați

Vijay Gokhale, înalt responsabil în diplomația indiană, a oferit detalii presei: „În această operațiune au fost eliminați numeroși teroriști, instructori, înalți comandanți și jihadiști implicați în atentatele sinucigașe ale JeM”. Circa 200. Potrivit autorităților indiene, JeM, unul din grupurile armate cele mai active contra New Delhi în rebeliunea separatistă din Cașmir, pregătea noi atentate sinucigașe în India.

„Având în vedere un pericol iminent, o lovitură preventivă a devenit absolut necesară”, a precizat Gokhale, calificând raidul de marți drept o „acțiune preventivă nemilitară” și „specific împotriva taberei JeM”. Oficial, New Delhi nu a dat detalii asupra modalităților operațiunii, dar presa locală a relatat că a luat forma unui bombardament aerian cu avioane de luptă Mirage 2000.

Pakistanul a declarat mai târziu că a respins o scurtă incursiune a armatei indiene a aerului deasupra Cașmirului. „Fără victime sau daune”, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei pakistaneze, generalul Asif Ghafoor, pe Twitter.

India acuză de multă vreme Pakistanul că susține subteran infiltrările insurgenților în Cașmirul indian, ceea ce Islamabadul a negat întotdeauna. Atentatul din 14 februarie a suscitat un val de furie în India și apeluri la represalii. Premierul Narendra Modi, care cultivă o imagine de om-forte și va candida pentru al doilea mandat în primăvară, este sub presiunea opiniei publice pentru a recurge la o replică puternică.

În ultimele zile, India s-a străduit să izoleze Pakistanul și cu ajutorul Franței caută să îl înscrie pe Masood Azhar, șeful JeM, care trăiește liber în Pakistan, pe lista sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU. O sursă diplomatică estimează că este improbabil ca după loviturile aeriene de marți China, apropiat aliat al Islamabadului și membru al Consiliului de Securitate, să-și dea acordul.

New Delhi a trimis sâmbătă în Cașmir 10.000 de paramilitari și a arestat peste 160 de separatiști. Mișcarea separatistă în Cașmirul indian s-a amplificat și radicalizat în -ultimii ani. 

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă