6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalTeheranul nu a acceptat o posibilă întâlnire secretă între Statele Unite și...

Teheranul nu a acceptat o posibilă întâlnire secretă între Statele Unite și Iran

Potrivit The New Yorker, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad  Zarif, ținta sancțiunilor americane de săptămâna trecută, a fost invitat luna trecută la Casa Albă pentru o întâlnire cu președintele Donald Trump, în plină escaladare a tensiunilor între Washington și Teheran.

Bazându-se pe surse anonime americane, iraniene și pe un diplomat „bine informat“, publicația relatează că senatorul republican Rand Paul, cu aprobarea președintelui Trump, a avut un rol de intermediar pe lângă șeful diplomației iraniene, pe care l-a întâlnit în iulie la New York, în timpul unei vizite a lui Zafar la ONU. Invitat în Biroul Oval, Zarif a răspuns că acceptarea sau refuzul unei întâlniri este de resortul Teheranului, exprimându-și temerea că o întâlnire nu ar fi mai mult decât o ședință foto, fără substanță. Până în acest moment, liderii iranieni nu au acceptat o astfel de întrevedere. Senatorul Rand Paul dezaprobă sancționarea lui Zarif: „Sancționarea diplomaților slăbește diplomația“.

Golful Persic. Piraterie navală?

Iranul a anunțat că forțele navale ale Gardienilor Revoluției au sechestrat duminică o navă-cisternă străină, al cărei pavilion nu a fost dezvăluit. Este al treilea petrolier arestat, după 14 iulie, în această regiune strategică aflată în centrul fricțiunilor între Teheran și Washington. Nava transporta 700.000 litri de carburant de contrabandă în jurul insulei Farsi (în nordul Golfului) și se îndrepta spre țări arabe din regiune, potrivit generalului Ramezan Zirahi, comandantul forțelor Gardienilor. Cei șapte membri ai echipajului au fost arestați. Pe 14 iulie, Iranul a interceptat un petrolier sub pavilion panamez, acuzat că transportă petrol de contrabandă. După cinci zile, Marina iraniană a arestat un petrolier suedez sub pavilion britanic.

Proiectul eurasiatic 

Printr-un document oficial aprobat de ONU, Ministerul rus de Externe a prezentat un nou concept de securitate colectivă pentru Golful Persic. Moscova propune o viziune diametral opusă războiului economic și sancțiunilor susținute de occidentali, viziune ce apropie Rusia tot mai mult de Teheran. Rusia avansează meticulos pe tabla de șah eurasiatică, evoluția evenimentelor ilustrând modul în care este implicată de la Marea Caspică și Golful Persic până în Asia de Sud-Est, dar elementul-cheie rămâne alianța ruso-iraniană – nodul proiectului de integrare masivă a Eurasiei secolului 21. Moscova, Teheranul și Ankara vor organiza o nouă trilaterală în Kazahstan pe 11 septembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă