9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalTeheran: Sechestrarea unui petrolier iranian ”nu va rămâne fără răspuns”

Teheran: Sechestrarea unui petrolier iranian ”nu va rămâne fără răspuns”

“Nu vom tolera” sechestrarea petrolierului Grace 1 produsă joi în largul teritoriului britanic Gibraltar din sudul extrem al Spaniei, a declarat ministrul, citat de agenţia de presă semioficială ISNA, precum şi de agenţia de ştiri Tasnim, preluate de France Presse.

Această operaţiune “nu va rămâne fără răspuns”, a asigurat el.

Este “contrară reglementărilor internaţionale şi un fel de piraterie maritimă”, a adăugat el, reluând declaraţii similare ale altor înalţi oficiali iranieni.

Sechestrarea petrolierului “creează un precedent periculos şi trebuie oprită acum”, a scris pe Twitter ministrul iranian al afacerilor externe Mohammad Javad Zarif.

Întrebându-se asupra legalităţii sechestrării, el a reamintit că “Iranul nu este nici membru al UE şi nici supus unui embargou petrolier european”.

Europa ar trebui să fie “împotriva extrateritorialităţii”, spre deosebire de Statele Unite, a adăugat el.

“Reţinerea ilegală de către Marea Britanie a unui tanc cu petrol iranian în contul ”echipei B” este pur şi simplu o piraterie”, a mai spus Zarif, folosind o expresie ce face aluzie la consilierul american pentru securitate naţională John Bolton.

Fostul prim-ministru suedez şi fost ministru de externe Carl Bildt s-a declarat “intrigat” de “legalitatea sechestrării de către Marea Britanie a unui petrolier care se îndrepta spre Siria cu petrol iranian”.

“Facem referire la sancţiunile europene împotriva Siriei, dar Iranul nu este un membru al UE. Iar UE, în principiu, nu-şi impune sancţiunile asupra altora. Asta fac Statele Unite”, a asigurat Bildt pe Twitter, acum copreşedinte al think-tank-ului Consiliul european pentru relaţii internaţionale (ECFR).

“EXACT”, a răspuns Zarif, de asemenea pe Twitter.

Nava iraniană este suspectată că a vrut să livreze ţiţei Siriei încălcând sancţiunile europene. Însă duminică, viceministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat că destinaţia petrolierului nu era Siria, o ţară în război de peste opt ani.

Teheranul a cerut eliberarea “imediată” a navei, dar justiţia britanică a autorizat imobilizarea ei până la 19 iulie.

Din 2011, Siria, unde regimul lui Bashar al-Assad are sprijinul crucial al Iranului în acest conflict, este ţinta sancţiunilor internaţionale care îi afectează în special sectorul petrolier, aminteşte AFP.

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...
Ultima oră
Pe aceeași temă