11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternațional„Tatăl” bombei atomice iraniene, asasinat în apropiere de Teheran

„Tatăl” bombei atomice iraniene, asasinat în apropiere de Teheran

Fakhrizadeh a decedat la spital, după un atac la Absard, comitatul Damavand. „Din păcate, echipa medicală nu a reuşit să-l resusciteze, iar cu câteva minute în urmă acest manager şi om de ştiinţă a atins statutul înalt de martir după ani de efort şi luptă”, se menţionează într-o declaraţie a Ministerului Apărării iranian.

Expertul iranian a fost grav rănit în cursul unui atac armat asupra maşinii cu care se deplasa, în cursul căruia s-a produs o explozie şi au fost trase mai multe focuri de armă.

În timpul confruntării cu atacatorii, mai mulţi membri ai echipei de securitate care îi asigura protecţia au fost răniţi în atac, se afirmă în declaraţia Ministerului Apărării iranian, care califică atacul drept un „act terorist”.

Numele lui Fakhrizadeh, care potrivit serviciilor de informaţii occidentale a supervizat programul nuclear iranian, este menţionat în rezoluţiile ONU cu privire la sancţiuni din cauza activităţii sale în presupusa dezvoltare a armelor nucleare iraniene.

El era numit de unii diplomaţi occidentali drept „tatăl bombei iraniene”, suspectându-se că superviza programul secret iranian de fabricare a bombei atomice, care a fost întrerupt în 2003. Iranul a negat timp îndelungat că ar încerca să se doteze cu bombă nucleară, insistând că programul său nuclear urmăreşte exclusiv scopuri paşnice.

Nu se ştie deocamdată cine se află în spatele asasinării lui Fakhrizadeh, dar, între 2010 şi 2012, patru oameni de ştiinţă nucleari iranieni au fost asasinaţi, iar Iranul a acuzat Israelul de complicitate la crimă.

 

Cele mai citite

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă

2 COMENTARII