8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalȚările europene sunt în alertă în urma exploziei nucleare din Rusia

Țările europene sunt în alertă în urma exploziei nucleare din Rusia

Pentru a fi hipersonică, o rachetă trebuie să aibă o viteză de cel puţin Mach 5 (adică de cinci ori viteza sunetului). Și dacă era, într-adevăr, de croazieră (capabilă deci să zboare câteva mii de kilometri), atunci Moscova s-ar putea afla în situaţia de a fi încălcat “Tratatul de Reducere a Numărului Armelor Strategice”, tratat semnat  în 2010 cu Statele Unite.

Recent, Rusia a anunţat introducerea, începând cu anul 2019, a unui nou sistem de rachetă balistică denumit “Avangard”. Acesta ar avea o viteză maximă de până la Mach 20, adică de aproximativ 24.000 de kilometri pe oră. Lista sistemelor de rachete dezvoltate de Rusia în ulmii ani mai cuprinde racheta “Burevestnik”, racheta “Sarmat” (cea mai avansată din arsenalul rusesc), racheta “Kinzhal” sau drona submarină “Poseidon”.

În acest timp, rușii din zona contaminată după explozia de joia trecută sunt evacuați, radioactivitatea  depășind de 16 ori nivelul normal. În timpul exploziei rachetei rusești, particule posibil radioactive au fost eliberate în atmosferă.

Țările europene sunt acum în alertă, mai ales că Rusia a recunoscut la câteva zile că explozia a fost una nucleară. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că riscurile de cancer pot crește de la 50.000 de microsievert recepționați, iar Institutul francez de Protecție împotriva Radiațiilor și Securitate Nucleară recomandă punerea la adăpost a populației începând de la 10.000 microsievert. Orașul Severodvinsk este localizat la aproximativ 30 de kilometri de baza Nyonoksa, unde a avut loc explozia.

Cinci angajați ai companiei Rosatom au murit și alți trei fost răniți în urma  exploziei produse joi la o bază de lansare a rachetelor balistice din nordul Rusiei, în timpul testării unei rachete nucleare. Rusia a confirmat faptul că ipotezele conform cărora, explozia de la o bază navală din regiunea Arhanghelsk, care a avut loc joi, s-ar fi produs în timpul testării unei rachete  cu “sursă de energie izotopică”

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă