21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalȚările asiatice vor cumpăra petrol mai ieftin de la Iran din cauza...

Țările asiatice vor cumpăra petrol mai ieftin de la Iran din cauza sancțiunilor americane

O sursă din cadrul Ministerului iranian al Petrolului a refuzat să ofere detalii despre cât de mult va fi redus acest preţ şi a încercat să minimalizeze iniţiativa, prezentând-o ca fiind o practică răspândită în industria petrolieră.

„Reducerile de preţ sunt propuse de toţi exportatorii de petrol şi fac parte din funcţionarea pieţelor mondiale”, a indicat respectiva sursă agenţiei Irna.

Statele Unite au în vedere blocarea tuturor exporturilor de petrol iranian începând cu data de 5 noiembrie, când intră în vigoare sancţiunile reinstituite de Washington în urma deciziei preşedintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul privind dosarul nuclear iranian.

Mai mulţi dintre clienţii importanţi ai Iranului, printre care China şi India, au transmis că nu doresc să-şi reducă în mod semnificativ importurile de petrol iranian.

Unii analişti estimează că în urma reinstituirii sancţiunilor producţia de petrol a Iranului ar putea să scadă cu circa 700.000 de barili pe zi, de la nivelul actual de 2,3 milioane de barili.

Evoluţiile vor depinde şi de Uniunea Europeană, care intenţionează să se împotrivească sancţiunilor americane împotriva Iranului. În practică însă, companiile europene sunt mai vulnerabile decât cele asiatice în faţa unor eventuale represalii din partea SUA, astfel că multe dintre ele ar putea decide să aplice sancţiunile cerute de Washington.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă