10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTabu încălcat de „Dr. Frankenstein“ chinez

Tabu încălcat de „Dr. Frankenstein“ chinez

 

Al doilea summit internațional asupra genomului uman, care a avut loc la Hong Kong în perioada 27 – 29 noiembrie, a încheiat o săptămână furtunoasă marcată de anunțul care a bulversat lumea științifică – nașterea a doi gemeni modificați genetic în China.

Condamnat de colegi, abandonat de propria țară, aflat sub o presiune crescândă, He Jiankiu, cercetătorul chinez care afirmă că a creat primii „copii modificați genetic“ a încercat să explice experiența sa în cadrul summitului de la Hong Kong și a oferit detalii. O astfel de experiență nu a fost efectuată niciodată asupra ființelor umane, fiind interzisă.

He Jiankiu, cercetător la Southern University of Science and Technology din Shenzen, China, a condus un proiect vizând crearea de oameni rezistenți la HIV (virusul SIDA) prin modificare genetică. El afirmă că în acest scop a recrutat șapte cupluri infertile și voluntare, toate compuse dintr-un bărbat infestat cu HIV și dintr-o femeie sero-negativă.

Fiecare cuplu a beneficiat de o fecundare in vitro. În această etapă He Jinkiu și echipa sa au recurs la o tehnică recentă, descoperită în 2012, numită Crispa-Cas9, care permite modificarea genelor în mod precis. Potrivit cercetătorului, mai mulți embrioni modificați genetic au fost implantați uneia dintre participantele la test, ceea ce a dus la nașterea gemenilor prenumiți Lulu și Nana. Cele două fetițe sunt bine și vor fi urmărite din punct de vedere medical până la vârsta de 18 ani.

Autorul testului a menționat „o altă sarcină potențială“ implicând al doilea cuplu, fără a da alte explicații. Dar, nici una din aceste informații nu pot fi confirmate pentru moment, se arată în publicațiile de specialitate. Cercetătorul chinez a lucrat în secret, fără să prevină Universitatea și nu a anunțat autoritățile despre testul clinic decât în noiembrie, când experiența era déjà realizată.

El susține că obiectivul său era modificarea unei secvențe genetice foarte specială – gena CCRF, a cărei prezență permite virusului SIDA să penetreze în interiorul celulelor pentru a le infesta. Or, ideea lui He Jiankiu era de a provoca mutația acestei gene pentru a „crea“ oameni rezistenți la virusul SIDA.

 

O experiență „iresponsabilă“

Fără a cita numele lui He Jiankiu, comitetul de organizare a celui de al doilea summit asupra genomului uman, care a invitat cercetătorul să-și expună experiența, a condamnat implicit lucrările acestuia în comunicatul final: „deși aplaudăm progresele rapide în editarea genomului asupra celulelor somatice (neimplicate în reproducere), continuăm să credem că procedarea la orice test clinic implicând linia germinală (transmisibilă de la o generație la alta) rămâne iresponsabilă la acest stadiu (…). Progresele efectuate în ultimii trei ani (de la primul summit de la Washington, în 2015) și discuțiile din cadrul prezentului summit, sugerează că este timpul de a defini un drum translațional (de la cercetare la clinică) riguros și responsabil pentru a merge spre astfel de experiențe“.

Cercetătoarea Emmanuelle Charpentier (Institutul Max Planck din Berlin), co-autoare a descoperirii Crispa-Cas9, s-a declarat „surprinsă“ de anunț și s-a declarat „preocupată“ apreciind că în lipsa dovezii științifice, Hu Jiankiu a trecut clar o linie roșie, în principal pentru că a condus cercetările ignorând îngrijorările comunității științifice internaționale privind siguranța editării liniilor germinale umane.

Ea a explicat că „tehnologia are un mare potențial pentru tratamentele maladiilor genetice grave, exploatate de cercetătorii din întreaga lume“. În schimb, a precizat Charpentier, „orice folosire a tehnologiei Crispa-Cas9 este interzisă în Europa și în SUA. Nu suntem în faza înțelegerii tuturor implicațiilor editării genetice a celulelor umane și ar fi iresponsabilă aplicarea la linia germinală umană“. Practic, arată savanții, aceste schimbări ireversibile sunt transmise de la o generație la alta și afectează viitorul liniei umane și nu numai indivizii care beneficiază. În etapa actuală a cunoștințelor, nu sunt reunite condițiile deschiderii căii nașterii de copii al căror genom a fost modificat în stadiu embrionar.    

 

Sudul Spaniei, „paradisul“ traficanților de droguri

„Congresul“ traficanților de droguri pe Costa del Sol, descrie El País aglomerația de bande ale crimei organizate instalate în sudul Spaniei, unde s-au înmulțit violențele datorate răfuielilor între grupurile rivale legate de traficul de droguri.

Agenții Unității contra delincvenței și a crimei organizate (UDYCO) au reușit zilele trecute dezmembrarea „Suedezilor“, banda de asasini de origine arabă veniți din Malmö, Suedia, acuzată printre altele de uciderea celui mai celebru traficant de droguri din Spania, David Avila Ramos, cunoscut ca „Maradona“ în lumea narco-traficanților. Banda „suedezilor“ a devenit cunoscută pentru performanțele nemiloase, pentru execuțiile adesea în plină stradă, operând cu cagulele pe față. Un grup de nouă persoane conduse de două perechi de frați.

Autoritățile din Malaga estimează că intensificarea atacurilor violente din ultimele luni a declanșat în zonă o adevărată alarmă socială și pe panourile de afișaj apar figurile cele mai căutate de poliție. Costa del Sol a devenit „un soi de congres al crimei organizate, un creuzet criminal pentru traficul cu droguri, în sânul căruia organizațiile cele mai puternice din țări de pe continent vin să se implice în activități ilegale“, descrie situația un fost polițist din regiune. Căpeteniile acestor organizații se ascund și trăiesc aici unde găsesc o infrastructură imbatabilă – aeroport internațional, urbanism de lux în care se poate trăi anonim și chiar spăla banii proveniți din traficul cu droguri, Portul Algesiras pentru transportul cocainei (este al patrulea transportor de containere din lume).

Maroc și hașișul său este la doi pași pentru a deplasa marfa, Gibraltarul pentru marii investitori… „Câtă vreme afacerile merg bine, nimeni nu fură pe nimeni, totul funcționează și nu sunt probleme, dar când ceva nu merge, ca acum, încep problemele“, susțin autoritățile. Acest val de violențe are mai multe cauze. Unele crime sunt imputabile unei persoane care a furat bunurile unei organizații puternice, de columbieni și de mexicani. Altele sunt legate de războiul dintre două bande olandeze rivale.

Membrii bandelor de crimă organizată „sunt tot mai tineri, nu au frică, nici scrupule, nici cod de onoare, nu se interesează decât de bani“. Potrivit estimărilor oficiale, există peste 100 de organizații de talie mare pe Costa del Sol, toate legate de traficul de droguri și tot mai multe arme pe piața neagră, poliția descoperind arsenale autentice.   

 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă