23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSzijjarto: Ungaria este favorabilă sporirii capacităţii de apărare a UE

Szijjarto: Ungaria este favorabilă sporirii capacităţii de apărare a UE

Oficialul ungar a spus, de asemenea, că ţara sa a prezentat în trecut o propunere similară. Totuşi, ca membră a NATO, Ungaria consideră că este important să se evite orice paralelă între o potenţială armată a UE şi Alianţa Nord-Atlantică – a accentuat Szijjarto.

Acesta a adăugat că o armată a UE este necesară pentru a se apăra de ameninţările externe cu care se confruntă blocul comunitar, cum este cazul imigraţiei ilegale.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat recent că Europa nu va putea să se apere fără ”o armată europeană adevărată”, iar preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului, este de mult timp un susţinător vocal al ideii că Uniunea Europeană trebuie să aibă o capacitate de apărare comună suplimentară, separată de NATO, alianţă dominată de SUA.

Unii lideri europeni împărtăşesc opinia Marii Britanii – ţară care se va retrage din Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019 – potrivit căreia un rol militar mai pregnant al Uniunii Europene ar putea submina NATO. Totuşi, majoritatea statelor membre UE au convenit în decembrie anul trecut să coopereze cu privire la finanţarea şi dezvoltarea forţelor lor armate.

Un Fond european pentru apărare urmează să fie înfiinţat în 2019 pentru a dezvolta capacităţile militare ale statelor membre şi a promova independenţa strategică a UE. Parisul a iniţiat paralel cu opt parteneri un grup european de intervenţie destinat să poată întreprinde rapid o operaţiune militară, o evacuare într-o ţară în război sau să ofere asistenţă în caz de catastrofă.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă