6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalSurse: Croația poate fi și ea amânată de la intrarea în Schengen

Surse: Croația poate fi și ea amânată de la intrarea în Schengen

Croația poate fi și ea amânată de la intrarea în Schengen, dacă o asemenea amânare va fi impusă în cazul României.

Țările care au amenințat că ar bloca primirea Croației sunt Germania și Luxemburg, susțin surse de la Bruxelles. Germania s-a manifestat, în privința Schengen, drept un susținător ferm al României. Poziția atât de fermă, în favoarea României, a micului stat Luxemburg, este o premieră. Luxemburg nu este membru UE dar este membru Schengen. Europarlamentarul Dacian Cioloș a dezvăluit, despre premierul din Luxemburg, că afirmă “că are origini vechi românești”.

“Nu, nu pot să înțeleg votul colegului meu austriac în acest caz. Dar, ca stat vecin, sper să îi putem convinge, să mergem pe un drum comun. Susțin și eu, ca și cancelarul Olaf Scholz, primirea Croației, României și Bulgariei în Schengen”, a declarat, joi, la Bruxelles, cu puțin timp înaintea votului din Consiliul JAI, ministrul de Interne al Germaniei, Nancy Faeser.

Croația este o țară prin care trec migranți ilegali, așa cum trec și prin România. Există însă informații conform cărora prin Croația trec mai mulți migranți ilegali decât prin România. Croația face parte din Balcanii de Vest, care este, pentru migranți, o regiune de tranzit.

Intrarea în Schengen ar necesita un consens în Consiliul JAI

După discuțiile purtate, joi dimineață, în Consiliul JAI, ședința acestuia s-a suspendat. În acest moment se poartă discuții bilaterale, inclusiv între Germania și Austria.

În Consiliul JAI se exprimă, la data de 9 decembrie 2022, 24 de voturi. Dintre acestea, 23 de voturi sunt favorabile României. Singurul vot împotriva României ar fi cel al Austriei. Austria se opune, în egală măsură, primirii Bulgariei în Schengen. În schimb, Austria nu are obiecții la adresa Croației.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă