12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalSummitul Trump-Kim îngrijorează Beijingul

Summitul Trump-Kim îngrijorează Beijingul

Wang Yi va fi primul ministru chinez de Externe care se va deplasa în Coreea de Nord după 2007, o raritate ce reflectă relațiile bilaterale adesea fluctuante dintre cei doi aliați în războiul coreean (1950-1953).

Este posibil ca Wang Yi să meargă la Phenian pentru a avansa și un proiect de vizită a liderului chinez, Xi Jinping, în Coreea de Nord înaintea summitului Trump-Kim.

Potrivit analiștilor, Wang ar putea cere clarificări asupra voinței Nordului și Sudului de a pune capăt războiului. China se teme că ar putea fi exclusă din negocierile de pace de după summitul Trump-Kim, vizita lui Wang fiind o dovadă a intențiilor de a participa la negocierile asupra peninsulei coreene.

    China vrea să fie inclusă în negocieri

Wang încearcă să convingă Phenianul să ceară ca Beijingul să fie inclus în negocieri, chiar să ia parte la inspecțiile nucleare în Coreea de Nord, ceea ce ar garanta poziția Chinei ca actor legitim în procesul de denuclearizare a peninsulei.

Chinezii vor să se asigure că vor putea influența cursul evenimentelor în peninsula coreeană. China este principalul susținător diplomatic și economic al Coreii de Nord, dar, sub presiune internațională, aplică sancțiunile economice stabilite de ONU, menite să blocheze programele balistice și nucleare ale Phenianului.

În paralel, Beijingul face apel la rezolvarea crizei „prin dialog și negociere“, opunându-se oricărei intervenții armate și salutând spectaculoasa întâlnire de vineri dintre președinții nord-coreean, Kim Jong-un, și sud-coreean, Moon Jae-in, care s-au angajat în favoarea denuclearizării peninsulei.

    Beijingul riscă să piardă un stat-tampon

China are temeri că un acord între Washington și Phenian i-ar putea afecta interesele. Beijingul susține denuclearizarea peninsulei coreene, dar în același timp vede Coreea de Nord ca pe un stat-tampon între China și Coreea de Sud, unde sunt staționați peste 30.000 de militari americani.

Bonnie Glaser, de la Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice (CSIS) din Washington, estimează că „fără îndoială, chinezii sunt neliniștiți pentru că nu știu care sunt intențiile lui Kim Jong-un în vederea întâlnirii cu Donald Trump“. 

Liderul nord-coreean se va întâlni cu președintele american cel mai probabil în iunie. Echipele lui Donald Trump și Kim Jong-un lucrează la organizarea „summitului istoric“ dintre cei doi lideri care nu s-au întâlnit niciodată, dar au schimbat insulte copioase în ultimul an.  

 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă