4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalSummitul intercoreean: Scaune şi prăjituri în formă de insule

Summitul intercoreean: Scaune şi prăjituri în formă de insule

Coreea de Sud a ordonat confecţionarea cu această ocazie a unor scaune pe măsură, reprezentând peninsula coreeană şi insulele disputate de Tokyo şi Seul. La fel şi pentru deserturile de la banchet.

Cele două Corei împărtăşesc aceleaşi resentimente la adresa Japoniei, care le-a impus o ocupaţie colonială brutală din 1910 până în 1945.

Pe scaunele din nuc ce vor fi folosite de delegaţii la Panmunjom, în Zona Demilitarizată (DMZ), figurează un ecuson care, alături de o hartă ce reprezintă cele două ţări, prezintă şi un mic punct ce desemnează teritoriile situate în Marea Japoniei, controlate de Coreea de Sud sub denumirea Dokdo, dar revendicate de Tokyo sunt denumirea Takeshima.

Aceeaşi imagine se regăseşte pe un desert cu mango ce va fi servit la dineu, potrivit fotografiilor din meniu difuzate miercuri.

Ministerul nipon al Afacerilor Externe ‘a protestat ferm’ pe lângă Seul. ‘Este regretabil şi nu putem accepta aceasta, dat fiind poziţia noastră privind suveranitatea (insulelor) Takeshima’, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Summitul se va evidenţia şi prin alte referinţe simbolice mai puţin controversate, cum este masa în jurul căreia se vor reuni delegaţiile, mare de 2.018 mm, în onoarea acestui an, care a cunoscut o spectaculoasă ‘destindere’ între cele două ţări vecine.

‘Masa ovală reflectă dorinţa de a vedea Nordul şi Sudul luând loc împreună şi purtând discuţii deschise, fără sentimentul de distanţare în pofida a 65 de ani de divizare’, a explicat Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană.

Masa va fi decorată cu vaze de porţelan, cu bujori simboluri de bun venit, margarete pentru pace şi flori de câmp din DMZ.

Nu este pentru prima dată când Seulul onorează aceste insule disputate. Anul trecut, când preşedintele american Donald Trump a venit în Coreea de Sud, meniul lui a inclus un crevete pescuit în apele din jurul acestor teritorii, suscitând proteste din partea Japoniei.

Şi la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, din februarie, cele două Corei au prevăzut să defileze cu drapelul Coreei unificate, pe care figurau de asemenea insulele disputate. Însă, în urma protestelor formulate de Japonia, Seulul a abandonat în final ideea de a folosi în timpul Olimpiadei drapelul contestat.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă