21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalSummit Trump-Putin. Mai mulți refugiați sirieni și un nou contract de gaze...

Summit Trump-Putin. Mai mulți refugiați sirieni și un nou contract de gaze pentru Ucraina

Conform declarațiilor pe marginea summit-ului, Vladimir Putin a avut un „fix“ cu menținerea regimului Assad la putere în Siria, iar Donald Trump cu securizarea granițelor Israelului. Ce au hotărât reiese din acțiunile ce au demarat imediat după dialogul fără martori.

Siria a acceptat să retragă trupele pro-Assad și artileria grea din zona demilitarizată a Golanului, conform Acordului de Separare a Forțelor din 1974.

Cei doi președinți au subliniat că au fost în legătură cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, iar acesta a insistat pe respectarea acordului din 1974. Un raport al serviciilor secrete arăta că Netanyahu a fost de acord să cedeze regimului Assad punctul de trecere Ein Zivan–Quneitra, singurul punct de graniță dintre Israel și Siria.

În același mod a procedat și cu punctul de trecere Nassib, dintre Iordania și Siria, cedat, de asemenea, regimului Assad.

 

Liber la butoaie cu TNT pentru dictatorul de la Damasc 

Imediat, regimul de la Damasc și-a reluat ofensiva asupra zonei Quneitra, folosind „celebrele“ butoaie cu TNT, interzise din cauza forței distrugătoare, susținut de aviația rusească, provocând numeroase victime civile și un nou val de refugiați. Grupuri de civili din zonă, în majoritate femei și copii, s-au îndreptat spre granița cu Israelul, dar au fost amenințați să se oprească la 200 de metri de frontieră.

„Armata lui Assad este la șase kilometri distanță. Suntem disperați, viața noastră este în pericol. Dacă Israelul ne lasă să intrăm, nu vom uita niciodată“, a spus un refugiat, agitând un tricou alb spre grănicerii israelieni.

Israelul a acordat câteva ajutoare refugiaților, dar a refuzat să-i primească.

La declarația de după summit, Trump și Putin au fost de acord că împreună pot ajuta „câteva sute de mii de refugiați sirieni“. Însă Siria are deja milioane de refugiați în afară și milioane de dislocați în interior din cauza regimului Assad.

Rămânerea la putere a dictatorului de la Damasc va adânci și prelungi criza umanitară și așa socotită „catastrofă absolută“ de către ONU.

Pe de altă parte, kurzii protejați de SUA studiază „crearea unei entităţi care să reprezinte teritoriile semiautonome ale kurzilor în negocieri cu puterea preşedintelui sirian, Bashar al-Assad“. Forţele Democratice Siriene (FDS), trupele kurde susţinute de Washington și Consiliul Democratic Sirian, „opoziția“ acceptată de Bashar al-Assad, au început un congres de două zile în oraşul Tabqa din nordul Siriei pentru „formarea unei platforme de negociere cu regimul“.

Robinetul de gaze rusesc se deschide spre Ucraina

 

Vladimir Putin nu i-a permis lui Trump să numească Crimeea „teritoriu ucrainean anexat“, precizând că reunificarea cu Rusia a fost rezultatul unui referendum democratic.

Acestea fiind spuse, imediat după summit-ul istoric cu președintele american, Putin l-a trimis pe șeful Gazprom, Alexei Miller, la Berlin, pentru o trilaterală Rusia-Uniunea Europeană-Ucraina privind tranzitul de gaze. Negocierile au ca scop menținerea tranzitului de gaze după 2019.

Atunci expiră contractele de aprovizionare ale Gazprom cu Naftogaz, Ucraina, și de tranzit cu Uniunea Europeană.

Menținerea tranzitului prin Ucraina și Uniunea Europeană implică și negocieri privind construcția gazoductului Nord Stream 2. Gazprom și-a arătat disponibilitatea să continue livrarea de gaz către Ucraina. Numai dacă i se prezintă un studiu de fezabilitate funcțional! Cu alte cuvinte, Rusia încă nu este dispusă să cedeze în privința Ucrainei. 

 

Cele mai citite

Stoltenberg, după discuția purtată cu Klaus Iohannis: „România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...
Ultima oră
Pe aceeași temă