30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalSummit intercoreean la cel mai înalt nivel. Când se vor întâlni preşedinţii...

Summit intercoreean la cel mai înalt nivel. Când se vor întâlni preşedinţii Kim şi Moon

Potrivit deciziilor luate la discuţiile inter-coreene la nivel înalt din 29 martie, pe agenda summitului din aprilie se vor afla îmbunătăţirea legăturilor bilaterale şi atenuarea tensiunilor militare.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un se vor întâlni în Casa Păcii, situată în partea sudică a localităţii de frontieră Panmunjom.

Cele două părţi au convenit ca, în prealabil, să aibă contacte de lucru în data de 4 aprilie, pentru a stabili protocolul şi securitatea summitului inter-coreean.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un ar trebui să aibă o întrevedere şi cu preşedintele american Donald Trump, în luna mai. Regimul de la Phenian şi-a exprimat disponibilitatea de a purta discuţii despre denuclearizare, “în cazul în care va fi garantată siguranţa regimului şi dacă ameninţările militare împotriva Coreei de Nord vor fi eliminate”.

Va fi cel de-al treilea summit inter-coreean, după cele din 2000 şi 2007, care au avut loc la Phenian. Detensionarea relaţiilor între cele două Corei s-a produs în perioada Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang, Coreea de Sud (9-25 februarie), unde Coreea de Nord a trimis o delegaţie însemnată.

“În ultimele 80 de zile, au avut loc multe evenimente importante, fără precedent”, a spus Ri Son-Gwon, preşedintele Comitetului pentru Reunificare Paşnică din Coreea de Nord.

De cealaltă parte, ministrul sud-coreean al Unificării, Cho Myoung-Gyon, a precizat că denuclearizarea Peninsulei Coreene va fi principalul subiect de pe agenda discuţiilor.

“În condiţiile în care data summitului Sud-Nord a fost stabilită, vom face tot posibilul pentru a ne asigura că nimic nu va fi neglijat în pregătirile noastre. Speranţa noastră este ca toţi oamenii să se unească, astfel încât summitul să fie o ocazie inovatoare pentru instaurarea păcii în Peninsula Coreeană”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei sud-coreene.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă