24.5 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022
AcasăInternaționalSuedia a extrădat în Turcia un bărbat acuzat de fraudă

Suedia a extrădat în Turcia un bărbat acuzat de fraudă

Suedia a decis să extrădeze un bărbat în Turcia, în urma unor negocieri dificile pentru aderarea la NATO. Extrădarea bărbatului, care este acuzat de fraudă, vine după ce Ankara a cerut ca Suedia să extrădeze mai multe persoane în Turcia, iar autoritățile de la Ankara, la rândul lor, vor susține aderarea la NATO a Suediei.

Este pentru prima dată când Suedia a decis să extrădeze o persoană în urma unor negocieri tensionate cu Ankara.

Turcia, aliat al NATO, și-a ridicat în iunie opoziția față de aderarea Suediei și Finlandei la alianța defensivă, după ce anterior a acuzat cele două țări nordice că adăpostesc ceea ce Turcia spune că sunt militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis.

Turcia a oferit Suediei o listă de persoane pe care dorește să le extrădeze ca parte a acordului, dar de atunci și-a exprimat frustrarea față de lipsa de progrese.

„Aceasta este o chestiune de rutină normală”, a declarat ministrul suedez al Justiției, Morgan Johansson, într-un mesaj text pentru Reuters. „Persoana în cauză este un cetățean turc și a fost condamnat pentru infracțiuni de fraudă în Turcia în 2013 și 2016”.

„Curtea Supremă a examinat problema ca de obicei și a concluzionat că nu există obstacole în calea extrădării”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției a refuzat să spună dacă bărbatul se află pe lista persoanelor pe care Turcia a cerut să fie extrădate sau să facă alte comentarii pe această temă.

Bărbatul neagă crima, spunând că a fost condamnat pe nedrept pentru că s-a convertit de la islam la creștinism, a refuzat să facă serviciul militar și are rădăcini kurde, potrivit SVT.

Într-o declarație, instanța spune că nu a apărut nimic care să indice că bărbatul riscă să fie persecutat în Turcia.

Televiziunea suedeză SVT, care a fost prima care a relatat despre extrădare, a declarat că bărbatul a fost condamnat în Turcia la 14 ani de închisoare pentru mai multe acuzații de fraudă cu carduri bancare – lucru pe care acuzatul îl neagă.

Bărbatul, care ar avea în jur de 30 de ani, a solicitat azil în Suedia în 2011 și apoi statut de protecție în 2022, dar Agenția suedeză pentru migrație a respins ambele cereri. El a fost reținut în Suedia de la sfârșitul anului trecut din cauza cazului de extrădare.

În 2014, bărbatul a primit statutul de refugiat în Italia, potrivit documentelor judiciare.

Cu toate acestea, Curtea Supremă a anunțat la 25 iulie că nu vede niciun obstacol în calea extrădării.

Într-un acord semnat de Suedia și Finlanda în cadrul unui summit NATO de la Madrid la sfârșitul lunii iunie, cele două țări au convenit să examineze cererile de extrădare turcești „cu promptitudine și în detaliu”, potrivit Daily Sabah din Turcia.

Ambele țări nordice au respins extrădarea a 19 persoane.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Elon Musk a prezentat un prototip al robotului său umanoid „Optimus”

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a prezentat vineri un prototip al robotului său umanoid "Optimus", prezicând că producătorul de vehicule electrice va putea...

Dîncu, vizită oficială la Chișinău

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, efectuează, astăzi şi mâine, o vizită oficială la Chişinău.Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), Dîncu va avea astăzi convorbiri cu...

Dan Cărbunaru: „România are ocazia să acceseze noi resurse de gaz, prin operaționalizarea Interconectorului de Gaze Grecia-Bulgaria”

Sâmbătă, 1 octombrie, a fost inaugurat oficial interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria. Această mutare schimbă regulile jocului pe piața energiei, a spus...
Ultima oră
Pe aceeași temă