Shikhany (Foto: Twitter)

Substanţa folosită în atacul neurotoxic din Marea Britanie a fost produsă la o bază militară rusă

Substanţa neurotoxică Novichok, folosită în atacul neurotoxic de la Salisbury, care l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal, a fost produsă la baza militară de cercetare Shikhany din sud-vestul Rusiei, informează presa din Marea Britanie citată de Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 06.04.2018 - 12:10

Informația este prezentată într-un raport al serviciilor secrete britanice, citat de site-ul cotidianului The Times.

Raportul, care a fost trimis aliaţilor Londrei, a dus la expulzarea a peste 150 de diplomaţi ruşi din 28 de ţări, inclusiv România.

Serviciile britanice mai afirmă că la baza militară Shikhany au fost efectuate cercetări pentru a stabili dacă substanţa Novichok ar putea fi folosită pentru asasinate în străinătate.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică, Serghei Skripal se află în continuare în stare gravă.

Baza de la Shikhany este un centru de cercetări în domeniul armelor chimice care funcționează încă din perioada războiului rece. Înainte de 1989, aici se făceau, printre altele, studii legate de folosirea gazului toxic de luptă denumit sarin.

Comentarii