14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSubstanţa folosită în atacul neurotoxic din Marea Britanie a fost produsă la...

Substanţa folosită în atacul neurotoxic din Marea Britanie a fost produsă la o bază militară rusă

Informația este prezentată într-un raport al serviciilor secrete britanice, citat de site-ul cotidianului The Times.

Raportul, care a fost trimis aliaţilor Londrei, a dus la expulzarea a peste 150 de diplomaţi ruşi din 28 de ţări, inclusiv România.

Serviciile britanice mai afirmă că la baza militară Shikhany au fost efectuate cercetări pentru a stabili dacă substanţa Novichok ar putea fi folosită pentru asasinate în străinătate.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică, Serghei Skripal se află în continuare în stare gravă.

Baza de la Shikhany este un centru de cercetări în domeniul armelor chimice care funcționează încă din perioada războiului rece. Înainte de 1989, aici se făceau, printre altele, studii legate de folosirea gazului toxic de luptă denumit sarin.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă