13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA versus Turcia: sancțiuni americane împotriva a doi demnitari turci

SUA versus Turcia: sancțiuni americane împotriva a doi demnitari turci

Scandalul dintre Turcia și Statele Unite pe fondul detenției pastorului Andrew Bunson ia amploare. Sarah Sander, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a anunțat sancțiuni împotriva a doi miniștri turci, Suleyman Soylu (Interne) și Abdulhamit Gul (Justiție), din cauza rolului pe care l-au avut aceștia în arestarea cetățeanului american.

„Credem că a fost victima unui tratament nedrept şi nejustificat din partea guvernului turc”, a precizat Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

În paralel cu anunţarea acestor sancţiuni, secretarul de stat american Mike Pompeo, în drum spre Asia, a precizat că se va întâlni cu omologul său turc cu prilejul unei reuniuni de la Singapore din această săptămână.

Andrew Brunson este acuzat de autorităţile turce de activităţi „teroriste” şi de spionaj şi a fost plasat miercurea trecută în arest la domiciliu după un an şi jumătate de detenţie.

Într-un comunicat separat, Departamentul american al Trezoreriei a precizat că bunurile celor doi miniştri din SUA sunt confiscate. De asemenea, administraţia Trump a interzis oricărui cetăţean american să facă afaceri cu cei doi responsabili turci.

„Detenţia nedreaptă a pastorului Brunson şi urmărirea sa în justiţie de către autorităţile turce sunt pur şi simplu inacceptabile”, a reacţionat ministrul american de finanţe, Steven Mnuchin.

Cei doi responsabili au fost conducători ai unor organizaţii guvernamentale turce responsabile de încălcarea drepturilor omului, a apreciat Departamentul Trezoreriei pentru a justifica aceste sancţiuni.

Această afacere tensionează relaţiile deja dificile cu Turcia din cauza conflictului sirian, dar şi a prezenţei în SUA a unui cetăţean turc pe care preşedintele Recep Erdogan îl acuză că a orchestrat lovitura de stat eşuată din 2016 şi a cărui extrădare o solicită.

Plasarea pastorului în arest la domiciliu miercurea trecută, după un an şi jumătate de detenţie, nu a atenuat tensiunile, preşedintele american Donald Trump şi vicepreşedintele său Mike Pence ameninţând Turcia cu “sancţiuni dure” dacă Andrew Brunson nu este eliberat.

În replică, Ankara a denunţat un limbaj “inacceptabil” din partea aliatului său în cadrul NATO.

În plus, Mike Pence, creştin evanghelic ca şi Brunson, l-a desemnat pe pastor drept o „victimă a persecuţiei religioase” într-o Turcie majoritar musulmană.

„Turcia nu are nicio problemă cu minorităţile religioase”, s-a apărat miercuri preşedintele Erdogan.

Andrew Brunson, care respinge toate acuzaţiile care i se aduc, riscă până la 35 de ani de închisoare.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă