SUA susţin că pregătirile pentru summit-ul cu Coreea de Nord decurg bine

SUA au comunicat că pregătirile pentru summit-ul de pe 12 iunie dintre preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un în Singapore decurg bine, scrie BBC.

Share

Rl online 0 comentarii

05.06.2018 - 12:55

Casa Albă a transmis că cei doi se vor întâlni la ora locală 9:00 şi că Trump este informat zilnic cu privire la stadiul pregătirilor. Totuşi, sancţiunile împotriva Coreei de Nord nu vor fi ridicate până când ţara nu va renunţa la arsenalul său nuclear.

Cu doar o săptămână înainte de summit, foarte puţine detalii sunt cunoscute despre întâlnire, nefiind clar până la această oră, unde în oraş vor avea loc discuţiile.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders a declarat că preşedintele „a primit informări zilnice privind Coreea de Nord de la echipa sa de securitate naţională”.
Întrebată dacă SUA vor continua politica lui Trump de a pune „presiune maximă” pe Phenian, Sanders a adăugat că această viziune nu s-a schimbat.

„Sancţiunile sunt valabile, sunt foarte puternice şi nu vom renunţa la ele până când nu va avea loc o dezarmare nucleară a Coreei de Nord”, a precizat ea.

Trump a susţinut că politica sa de „presiune maximă” a adus Coreea de Nord la masa negocierilor. Totuşi, după o întâlnire la Casa Albă cu un oficial nord-coreean, preşedintele american a declarat că nu doreşte să mai folosească acest termen, pentru că cele două părţi „se înţeleg bine”.

El a adăugat că pe măsură ce statul nord-coreean va fi mai cooperant, va amâna noi sancţiuni.

Democraţii au făcut apel la Trump să nu irosească oportunitatea unei astfel de întâlniri.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui, mai mulţi senatori democraţi importanţi l-au avertizat pe Trump că orice deznodământ care ar implica ameliorarea sancţiunilor fără o verificare a eforturilor Nordului privind dezarmarea nucleară ar însemna „o înţelegere eşuată”.

„Pe măsură ce ne apropiem de un summit istoric, sunt îngrijorat că preşedintele nu are nicio strategie reală privind Coreea de Nord şi astfel riscă să irosească o oportunitate istorică, punând în pericol securitatea noastră şi a aliaţilor noştri”, a declarat senatorul democrat Robert Menendez.

Comentarii