17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA și Turcia anulează restricțiile la vize.Decizia a fost luată în urma...

SUA și Turcia anulează restricțiile la vize.Decizia a fost luată în urma asigurărilor date de Ankara

Astfel, s-a încercat temperarea tensiunilor care persistă de o lună între cei doi aliaţi NATO în urma reţinerii a doi cetăţeni turci angajaţi ai consulatelor SUA, ambasada turcă la Washington negând însă că ar fi oferit astfel de asigurări, relatează Reuters, citată de Agerpres.

‘Având în vedere aceste asigurări, Departamentul de Stat este încrezător că situaţia securităţii s-a ameliorat suficient pentru a permite reluarea completă a serviciilor de vize în Turcia’, a anunţat ambasada într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, SUA continuă să aibă preocupări serioase în legătură cu acuzaţiile împotriva angajaţilor săi.

Lira turcă a urcat după difuzarea acestui comunicat, ajungând la 3,78 faţă de dolar, cel mai înalt nivel din 31 octombrie.

La rândul ei, ambasada turcă la Washington a anunţat că a ridicat restricţiile în serviciile de acordare a vizelor pentru cetăţenii americani, ca răspuns la măsura similară adoptată de ambasada americană la Ankara. Deşi ambasada americană a anunţat anterior că va relua toate serviciile pentru vize după ce Turcia a oferit asigurări la nivel înalt pentru personal reţinut al ambasadei SUA, ambasada turcă a transmis că ea nu a dat astfel de asigurări.

‘În ciuda faptului că am fost informaţi mai devreme, nu considerăm corect ca SUA să pretindă că au primit asigurări din Turcia şi să dezinformeze publicul din SUA şi Turcia’, se arată într-un comunicat al ambasadei turce în care se exprimă preocupări serioase privind cazuri ale cetăţenilor turci din SUA.

Relaţiile externe ale Ankarei s-au complicat şi cu Statele Unite, cu toate că preşedintele Erdogan se aştepta la o apropiere faţă de administraţia noului preşedinte american Donald Trump. Refuzul americanilor de a-l extrăda pe clericul Gulen, autoexilat în SUA, suspectat de implicare în puciul eşuat din iulie 2016, a provocat tensiuni care au sporit odată cu arestarea unui pastor american în Turcia şi, mai târziu, cu reţinerea a doi angajaţi turci ai misiunilor diplomatice americane. Washingtonul a reacţionat, suspendând emiterea de vize în Turcia, decizie la care Ankara a răspuns cu aceeaşi monedă.

Cele mai citite

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...
Ultima oră
Pe aceeași temă