Premierul israelian Benjamin Netanyahu se află la Washington

SUA și Israel plănuiesc o mare ofensivă anti-Iran în luna aprilie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se află la Washington, pentru a pune la punct o strategie privind Orientul Mijlociu, și mai ales un plan prin care să stopeze avântul militar al Iranului.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

06.03.2018 - 20:13

Reprezentanți ai Administrației Trump și ai guvernelor europene se vor întâlni la Berlin, la 15 martie, pentru a discuta despre „amendamentele” asupra acordului nuclear cu Iranul, din 2015, pentru a evita ieșirea SUA din pact.

Donald Trump este susținut de Benjamin Netanyahu pentru aplicarea amendamentelor, cei doi pregătind o ofensivă împotriva extinderii militare a Teheranului, prin milițiile șiite pe care le sponsorizează, în Siria, Irak, Yemen și Liban.

    Franța n-a convins Iranul

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut demersuri pe lângă președintele iranian, Hassan Rouhani, pentru a obține o limitare a intervenției militare în Siria și Yemen, însă fără succes. Vizita ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, la Teheran, pentru a obține promisiunea limitării programului balistic iranian, a fost tot un eșec.

Teheranul, bazându-se pe Rusia, aliatul său, nu dă un pas înapoi, ceea ce face ca strategia militară ce se pune la cale în cancelariile occidentale să fie pusă în aplicare, până la urmă. Conform analiștilor militari, în aprilie ar urma un conflict deschis cu trupele iraniene și milițiile sponsorizate și conduse de Teheran, aflate în Siria și Yemen.

Cel mai important subiect din agenda întâlnirii dintre liderul de la Casa Albă și liderul israelian este menținerea și chiar suplimentarea trupelor americane în Siria, la est de Eufrat, la granița cu Irakul, în regiunea controlată de kurzi.

Benjamin Netanyahu i-a cerut lui Donald Trump să suplimenteze cei 2.500 de militari americani în regiune, ca să compenseze deplasarea spre Afrin, aflat sub ofensiva Turciei, a luptătorilor kurzi din  YPG.

Regimul Assad și milițiile șiite sponsorizate de Iran au deschis culoar pentru strămutarea luptătorilor kurzi spre Afrin. Prezența americanilor împiedică culoarul creat de Iran pentru a suplimenta milițiile sale șiite.

    Summit Turcia-Rusia-Iran

Cum toți analiștii militari anunță un conflict în Siria în aprilie, fiind vizate trupele iraniene și milițiile pro-Assad, Turcia, Rusia şi Iranul au anunțat, tot pentru aprilie, un summit pe tema situaţiei din Siria, în care să se discute despre măsurile de adoptat în regiune.

Anunţul a fost făcut marți de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hami Aksoy. În același timp, Guvernul turc intenţionează să le transmită autorităţilor americane, în cadrul unor întâlniri prevăzute joi şi vineri, că aşteaptă din partea Washingtonului măsuri concrete cu privire la încetarea furnizării de armament către miliţia kurdă Unităţile pentru Protecţia Poporului (YPG).

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, va efectua o vizită în Rusia în perioada 12-14 martie, după care se va întâlni, la 19 martie, cu omologul său american, Rex Tillerson, la Washington, pentru a transmite poziția lor în privința situației din Siria.

Rusia este acuzată de crime de război în Ghouta de Est, unde, în ciuda rezoluției ONU de încetare a focului timp de 30 de zile în scopuri umanitare, ofensiva regimului Assad continuă, cu sprijin aerian rusesc și cu folosirea de clor gazos în două cazuri.

Armata rusă le-a propus marţi rebelilor sirieni și aliaților din Ghouta de Est o evacuare sub protecţie din zona asediată, o mișcare ce se încadrează în procesul de epurare practicat pentru a curăța zonele rebele de populația anti-Assad și repopularea acestora cu familii loiale dictatorului de la Damasc.

Misiunea ONU de a duce ajutoare umanitare și medicale de urgență în Ghouta a fost limitată de bombardamentele regimului și ale Rusiei. Mai mult decât atât, regimul Assad a scos din camioanele umanitare ajutorul medical de urgență.

 

 

Comentarii