15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalSUA plănuiesc consolidarea relațiilor diplomatice cu Asia. Jim Mattis în turneu

SUA plănuiesc consolidarea relațiilor diplomatice cu Asia. Jim Mattis în turneu

“Împărţim Pacificul, un ocean care a primit numele păcii şi sperăm că va rămâne paşnic, astfel încât toate naţiunile care îl utilizează şi trăiesc acolo să fie prospere”, le-a declarat Jim Mattis jurnaliştilor care îl însoţesc în acest turneu,m informează Agerpres.

La Jakarta, unde urmează să ajungă luni în jurul orelor 19.00 (12.00 GMT), demnitarul american se va întâlni marţi cu preşedintele Joko Widodo şi cu ministrul apărării Ryamizard Ryacudu, pentru discuţii despre cooperarea maritimă cu acest arhipelag care se întinde de la Oceanul Indian la Oceanul Pacific.

În Vietnam, Jim Mattis doreşte să abordeze libertatea circulaţiei maritime în Marea Chinei, o regiune asupra căreia Beijingul şi-a extins dominaţia în ultimii ani militarizând mai multe mici insule disputate.

Washingtonul căută să se diferenţieze de China, văzută ca agresivă în modernizarea capacităţilor sale militare, şi de Rusia, acuzată că a anexat teritorii.

“Ceea ce vreau să subliniez este că noi respectăm suveranitatea ţărilor din Asia”, a adăugat el. “Suntem de părere că nimeni nu ar trebui să-şi impună autoritatea asupra deciziilor economice, diplomatice şi de securitate ale acestora”, a mai spus Jim Mattis, citat de AFP.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă