Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SUA nu doresc o prezenţă militară permanentă în Afganistan

Un oficial al guvernului american, vorbind după şase zile de discuţii între SUA şi talibanii afgani, a declarat, luni, că Washingtonul rămâne angajat privind retragerea forţelor din Afganistan după 17 ani de război, scrie Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

28.01.2019 - 13:44

Oficialul, care nu a dorit să fie identificat, a vorbit despre un „progres semnificativ” în discuţiile din Qatar cu talibanii, însă este nevoie de mai multe negocieri pentru a se ajunge la o încetare a ostilităţilor.

„Bineînţeles că nu ne dorim o prezenţă militară permanentă în Afganistan. Scopul nostru este să aducem pacea în Afganistan şi ne-ar plăcea o relaţie viitoare, cu un guvern nou. Am dori să lăsăm o moştenire bună”, a afirmat oficialul la Kabul.

Nu ar putea avea loc retragerea trupelor americane fără o oprire a ostilităţilor, a adăugat oficialul.

Atât oficialii americani cât şi talibanii au lăudat discuţiile de sâmbătă însă oficialul a precizat că nu s-a ajuns la un acord.

Talibanii au refuzat în repetate rânduri să discute cu guvernul afgan despre care consideră că este o marionetă a SUA. Echipa americană, coordonată de trimisul special Zalmay Khalizad, se află în Kabul în această săptămână pentru a discuta cu preşedintele afgan Ashraf Ghani.

După ce au fost înlăturaţi de la putere de americani în 2001, talibanii controlează acum aproximativ jumătate din Afganistan şi coordonează constant atacuri.

Noi discuţii sunt programate să înceapă pe 25 februarie în Qatar.

Oficialul a informat că s-au făcut progrese şi privind grijile SUA că Afganistanul ar putea fi folosit ca bază de al-Qaeda sau ISIS.

„De aceea am venit în Afganistan de la început”, a precizat el.

Comentarii

loading...