15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalSUA nu doresc o prezenţă militară permanentă în Afganistan

SUA nu doresc o prezenţă militară permanentă în Afganistan

Oficialul, care nu a dorit să fie identificat, a vorbit despre un „progres semnificativ” în discuţiile din Qatar cu talibanii, însă este nevoie de mai multe negocieri pentru a se ajunge la o încetare a ostilităţilor.

„Bineînţeles că nu ne dorim o prezenţă militară permanentă în Afganistan. Scopul nostru este să aducem pacea în Afganistan şi ne-ar plăcea o relaţie viitoare, cu un guvern nou. Am dori să lăsăm o moştenire bună”, a afirmat oficialul la Kabul.

Nu ar putea avea loc retragerea trupelor americane fără o oprire a ostilităţilor, a adăugat oficialul.

Atât oficialii americani cât şi talibanii au lăudat discuţiile de sâmbătă însă oficialul a precizat că nu s-a ajuns la un acord.

Talibanii au refuzat în repetate rânduri să discute cu guvernul afgan despre care consideră că este o marionetă a SUA. Echipa americană, coordonată de trimisul special Zalmay Khalizad, se află în Kabul în această săptămână pentru a discuta cu preşedintele afgan Ashraf Ghani.

După ce au fost înlăturaţi de la putere de americani în 2001, talibanii controlează acum aproximativ jumătate din Afganistan şi coordonează constant atacuri.

Noi discuţii sunt programate să înceapă pe 25 februarie în Qatar.

Oficialul a informat că s-au făcut progrese şi privind grijile SUA că Afganistanul ar putea fi folosit ca bază de al-Qaeda sau ISIS.

„De aceea am venit în Afganistan de la început”, a precizat el.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă