14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA constată o recrudescenţă a Statului Islamic în Siria

SUA constată o recrudescenţă a Statului Islamic în Siria

“Chiar dacă şi-a pierdut ‘califatul’ teritorial, Statul Islamic în Irak şi Siria şi-a consolidat capacităţile de insurgenţă în Irak şi şi-a reluat activităţile în Siria în acest trimestru”, se arată în documentul citat.

Statul Islamic a fost capabil să se ”regrupeze şi să sprijine operaţiuni” în cele două ţări, în parte deoarece forţele locale ”nu reuşesc să menţină operaţiuni pe termen lung, să efectueze operaţiuni simultan sau să păstreze teritoriul pe care l-au eliberat”, a adăugat sursa citată.

Revenirea SI în Siria s-a produs atunci când Washingtonul ”s-a retras parţial” din ţară, decizie luată împotriva avertismentului Forţelor Democratice Siriene (SDF), susţinute de SUA, care au cerut ”mai mult antrenament şi mai multe echipamente pentru operaţiuni de combatere a insurgenţei”.

Preşedintele Donald Trump a anunţat la sfârşitul anului 2018 retragerea majorităţii celor aproximativ 2.000 de soldaţi americani din nord-estul Siriei, proclamând o victorie totală împotriva organizaţiei jihadiste, o decizie care l-a determinat pe ministrul apărării Jim Mattis să demisioneze.

Unele trupe americane au rămas în nord-estul Siriei, o regiune necontrolată de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, iar Washingtonul cere sprijin militar crescut din partea altor membri ai coaliţiei împotriva SI şi susţine că organizaţia jihadistă are încă între 14.000 şi 18.000 de ”membri” în Irak şi Siria, dintre care până la 3.000 sunt străini, notează raportul citat.

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă