10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA cere eliberarea imediată a lui Huang Qi, disidentului cibernetic chinez

SUA cere eliberarea imediată a lui Huang Qi, disidentului cibernetic chinez

”Statele Unite sunt profund îngrijorate de condamnarea activistului online Huang Qi la 12 ani de închisoare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Disidentul cibernetic Huang Qi ”a fost premiat de mai multe ori de ‘Reporteri fără frontiere’ pentru curajul său în expunerea corupţiei şi a încălcărilor drepturilor omului în China, via site-ul său de internet”, a menţionat Ortagus.

Potrivit Departamentului de Stat american, încarcerarea lui Huang Qi evidenţiază încă o dată reprimarea continuă de către China a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, printre care libertatea de exprimare.

Pedeapsa la care a fost condamnat Huang Qi (56 de ani) este una dintre cele mai grele pronunţate în ultimii ani contra unui disident în China.

Huang a fost arestat în 2016, la puţin timp după ce a obţinut premiul pentru libertatea presei din partea ‘Reporteri fără frontiere’ şi a postului TV5 Monde.

Într-un comunicat difuzat miercuri, Franţa şi Germania s-au declarat şi ele ”preocupate” de condamnarea lui Huang Qi şi au cerut eliberarea sa imediată din motive umanitare.

Cele mai citite

UNSAR: 8 din 10 şoferi vor să ştie cât a fost valoarea despăgubirii achitate

Opt din zece şoferi (81%) şi-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere şi sunt despăgubiţi de poliţa RCA a...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

90 de blocuri din Capitală, fără apă caldă până la finalul lunii

Aproximativ 90 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă începând de astăzi și până pe 30 aprilie, pentru modernizarea unui tronson de...
Ultima oră
Pe aceeași temă