10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA: Ce se întâmplă dacă un candidat trebuie să se retragă din...

SUA: Ce se întâmplă dacă un candidat trebuie să se retragă din alegerile prezidențiale?

,,Modul în care sunt aleși președinții SUA s-a schimbat semnificativ de-a lungul celor două secole, de când Constituția din 1787 a oferit doar o schiță simplă asupra procesului de alegere a unui executiv național american.” Scrie Financial Times, într-o analiză semnată de Barney Jopson (Londra) și Kadhim Shubber (Washington).

,,Într-adevăr, controversa a început atunci când procesul abia avea un deceniu: Thomas Jefferson și colegul său pentru funcția de vicepreședinte, Aaron Burr, au primit același număr de voturi electorale în alegerile din 1800, forțând un amendament pentru a simplifica procesul.”

 

Președintele Donald Trump se confruntă doar cu „simptome ușoare” după ce a contractat coronavirus și niciun candidat la președinție al partidului principal nu a ieșit din cursă înainte de ziua alegerilor din cauza bolii.

 

,,Un candidat la vicepreședinție a decedat cu puțin timp înainte de votarea din 1912 – și nu a fost înlocuit pe buletin. Aici ne uităm la regulile care ar intra în joc dacă un candidat ar fi prea bolnav pentru a continua să candideze.”

 

Ce se întâmplă dacă un candidat la președinție este bolnav și trebuie să se retragă înainte de ziua votării?

 

,,Partidul politic al candidatului trebuie să facă o alegere. Nu este o chestiune constituțională, ci o întrebare pentru republicani și democrați, iar ambele partide au un set clar de reguli care stabilesc modul de gestionare a unei astfel de situații. Pentru republicani, cei 168 de membri ai Comitetului Național Republican – care cuprinde înalți oficiali ai partidului din fiecare stat – ar vota pentru a alege un nou candidat la președinție. RNC nu are nicio obligație să aleagă un candidat la vicepreședinție, deși ar fi alegerea evidentă.

 

Atunci cum?

 

,,Ungerea unui nou candidat ar aduce o serie de complicații logistice și juridice. Termenele de stat pentru candidații să se înregistreze la buletinul de vot au trecut și milioane de buletine au fost deja tipărite, expediate prin poștă sau într-adevăr returnate de către alegători.

Aceasta înseamnă că o schimbare a candidatului la această dată târzie înseamnă că ar fi probabil imposibil să schimbați numele pe majoritatea buletinelor de vot. Însă coform sistemului Colegiului Electoral SUA ar putea însemna că orice înlocuitor selectat de oficialii partidului ar putea să rămână în locul său.

Fiecare stat alege un grup de alegători, care sunt așteptați apoi să voteze în Colegiul Electoral pentru candidatul care a câștigat votul popular în statul lor.

Multe state au legi care impun alegătorilor să se supună sau să promită că vor accepta rezultatul votului popular, deși este posibil să voteze în continuare candidatul înlocuitor în locurile în care câștigă candidatul aflat în dificultate.

„Este greu de imaginat că ar fi sancționați pentru încălcarea acestor legi; în orice caz, sancțiunile sunt atât de blânde încât niciun elector nu ar fi descurajat de aceștia în această situație ”, a scris Richard Pildes, expert în drept electoral la Facultatea de Drept a Universității din New York, în The Washington Post.

Anul acesta Curtea Supremă a decis că alegătorii ar putea fi pedepsiți pentru că nu au votat candidatul care a câștigat votul popular în statul lor, dar a lăsat deschisă posibilitatea ca alegătorii să voteze diferit dacă candidatul ar fi decedat.

„Observăm că, deoarece situația nu se află în fața noastră, nu ar trebui considerat nimic în această opinie care să permită statelor să lege electorii de un candidat decedat”, a spus instanța.

 

Pot fi întârziate alegerile prezidențiale?

 

Întârzierea alegerilor ar fi o modalitate de a se asigura că procesul ar putea fi reluat cu diferiți candidați, dar niciun sondaj prezidențial din istoria SUA nu a agreat vreodată acest lucru.

În iulie, Donald Trump a ridicat posibilitatea. În contextul avertismentelor sale cu privire la fraudă, el a scris pe Twitter: „Amânați alegerile până când oamenii pot vota în mod corespunzător, securizat și în siguranță ???”

Cu toate acestea, puterea de a întârzia stă în mâinile Congresului, nu în Casa Albă.

 

Parlamentarii din Camera Reprezentanților și Senat ar putea vota pentru a modifica data alegerilor prezidențiale prin modificarea amendamentelor relevante, potrivit Centrului Național pentru Constituție.

 

Dar nu pot întârzia votul la nesfârșit. Constituția nu specifică ce zi trebuie să aibă loc alegerile, dar include un termen limită: 20 ianuarie. Aceasta este ziua în care mandatul președintelui trebuie să se încheie.

 

Citește și Donald Trump începe tratamentul pe fondul unor semne de dificultăți de respirație

 

Ce se întâmplă dacă un președinte moare în funcție?

 

Linia de succesiune prezidențială este mult mai clară decât problema înlocuirii unui candidat la președinție la mijlocul campaniei. Primul în linie care îl înlocuiește pe Trump este Mike Pence, vicepreședintele său. După el vine Nancy Pelosi, președintele democratic al Camerei Reprezentanților și unul dintre principalii opozanți ai lui Trump. Următorul rând este senatorul republican Chuck Grassley din Iowa, președintele pro tempore al Senatului.

 

Ce se întâmplă dacă președintele este incapacitat?

 

Dacă capacitatea președintelui de a îndeplini atribuțiile de serviciu a fost afectată deoarece, de exemplu, urma să fie pus pe un ventilator, constituția îi permite să anunțe Congresul că vicepreședintele va deveni președinte în funcție.

Potrivit lui John Hudak de la Brookings Institution, dispoziția constituțională relevantă – secțiunea 3 a celui de-al 25-lea amendament – a fost invocată o dată de Ronald Reagan și de două ori de George W Bush pentru proceduri medicale „în care s-a folosit anestezie sau sedare intensă”.

 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă